Ismét támad az ebola

Az egymástól távol eső afrikai Guineában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is megjelent a vírus. Eddig Guineában négyen, Kongóban hárman vesztették életüket.

2021. február 17., 14:28

Szerző:

Hétfő reggelig nyolc ebolafertőzést jegyeztek fel Guineában, közülük négyen meghaltak, négy beteget pedig egy izolált központban ápolnak - közölte a nyugat-afrikai ország kormánya. A helyi egészségvédelmi hatóság a nyolc esetet már járványnak tekinti. A The Guardian cikke szerint az első halálesetet január végén jelentették Goueckében, a libériai határtól nem messze.

A betegség a fertőzést követő néhány nap lappangási idő után hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással. A következő fázisban hányás és hasmenés lép fel, kiütések jelentkeznek a testen. Az utolsó szakaszban a betegeknél külső- és belső vérzés jelentkezik, és leállnak a belső szerveik.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselője azonnali segítséget ígért a guineai kormánynak. A veszélyt jól jelzi, hogy a régióban öt évvel ezelőtt több mint 28 ezer embert fertőzött meg a vírus és 11 000 ember halálát okozta. A WHO azt reméli, hogy sikerül megfékezni a járvány elterjedését a már kifejlesztett oltással, amelyből készleteket halmoztak fel Guineában, a szomszédos Libériában és más nyugat-afrikai országokban is. 

A Guineától több mint háromezer kilométerre található Kongói Demokratikus Köztársaságban is megjelent a legtöbbször halálos kimenetelű vírus. Az ország keleti részén vasárnapig három megbetegedést regisztráltak, mindhárom halállal végződött. Longs Mabanga Julio, a kormányzó megbízottja szerint egyelőre nem tudni, hogy szórványos esetekről, vagy egy újabb járvány kitöréséről van-e szó a közép-afrikai országban, de az Egészségügyi Világszervezet azonnal megkezdte az ebolaelleni védőoltások beadatását. A WHO Twitter-bejegyzése szerint elsőként annak a matandai egészségügyi központnak a dolgozóit oltották be, ahol az első pácienst kezelték.

Az országban egyébként gyakoriak az ebolafertőzések, 2018 augusztusa óta már 2287-en haltak meg a vírus miatt. Legutóbb 2020 júniusában regisztráltak megbetegedést.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, a kongói és guineai ebolajárvány rendkívüli éberséget igénylő regionális kockázatot jelent. Az afrikai országokban ráadásul a világ többi részéhez hasonlóan a Covid-fertőzésekkel is meg kell küzdeni.

Az első ebola elleni vakcinát, az Ervebot 2019-ben hagyta jóvá az Egyesült Államok gyógyszerfelügyelete. Jelenleg már két oltóanyag is rendelkezésre áll a fertőzés megelőzésére, de a magas halálozási aránnyal járó betegség továbbra is gyógyíthatatlan. Az állatról emberre, majd cseppfertőzés útján emberről emberre terjedő ebola vírust 1976-ban azonosították a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken.

A betegség a fertőzést követő néhány nap lappangási idő után hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással. A következő fázisban hányás és hasmenés lép fel, kiütések jelentkeznek a testen. Az utolsó szakaszban a betegeknél külső- és belső vérzés jelentkezik, és leállnak a belső szerveik.

(Kiemelt képünk illusztráció: Védőruhát viselő egészségügyi dolgozók az ebolavírussal fertőzött személyek elkülönített részlegében az Észak-Kivu tartományban fekvő Beniben 2019. augusztus 29-én.Fotó: MTI/EPA | Hugh Kinsella Cunningham)