Ismét megtámadták Odesszát

Odessza megyét újabb orosz dróntámadás érte, amely megrongálta a terület kikötői infrastruktúráját – közölte csütörtökön Oleh Kiper helyi kormányzó.

2023. szeptember 7., 11:09

Szerző:

 

Tájékoztatása szerint az Izmail körzete ellen iráni gyártmányú Sahíd drónokkal végrehajtott támadás három órán át tartott. Emlékeztetett, hogy öt nap alatt ez volt a negyedik támadás a település ellen.

„Polgári és kikötői infrastruktúrákat, egy liftet és egy adminisztratív épületet rongáltak meg” – közölte. Egy teherautó sofőrje könnyebb sérüléseket szenvedett a lábán – tette hozzá.

Amióta júliusban Oroszország felmondta a nemzetközi közvetítéssel tető alá hozott megállapodást, amely lehetővé tette Ukrajna számára a gabonaexportot a Fekete-tengeren át, Oroszország fokozta támadásait a dél-ukrajnai Odessza és Mikolajiv megyékben, ahol az ukrán gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú kikötők és platformok találhatók. Az ukrán agrártermékek egyik fő exportútvonala jelenleg a dunai Izmail kikötőn át vezet.

Az ukrán légierő azt közölte, hogy szerda este 25 Sahíd drónt lőtt le a 33-ból, amelyek főként az Odessza környéki területeket vették célba.

(Kiemelt képünk illusztráció: iráni gyártmányú kamikaze drón roncsai Odessza városában. 2022. szeptember 23-án. Fotó: Handout / Armed Forces of Ukraine / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

2024. május 20., 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.