Elhunyt Irinej pátriárka, a szerb ortodox egyház feje

2020. november 20., 08:58

Szerző:

Elhunyt a szerb ortodox egyház feje - írja a politika.rs. Az egyházfő koronavírussal került kórházba, feltételezik, hogy a szerb egyház montenegrói metropolitájának temetésén fertőződhetett meg, a 90 éves Irinejt ugyanis rendszeresen tesztelték az orvosok.

Amfilohije metropolita is a Covid-19 szövődményeiben hunyt el, temetését Irinej celebrálta. A metropolitát - a montenegrói járványügy ajánlásai ellenére - nyitott koporsóban ravatalozták fel, a hívek, hogy leróják kegyeletüket, a homlokát és a kezét csókolgatták. A gyászszertartáson, amelyen több ezren vettek részt, szinte senki nem viselt maszkot, és a kötelező távolságot sem tartották be.

Irinej pátriárka péntek reggel 7 óra 7 perckor halt meg - közölte a Szerb Ortodox Egyház. Az egyházfőt november 4-én, a pozitív Covid-teszt után vitték kórházba. Három napja még azt közölte az orvosi konzílium, hogy állapota stabilizálódott. A pátriárkát kezelő orvosi csapatban - állítólag csak megfigyelőként - orosz orvosok is voltak.

A szerb ortodox egyházat sokan bírálták, amiért a járvány idején sem vezet be óvintézkedéseket: áldozáskor a hívek ugyanazt a kanalat használják, és a legtöbben maszkot sem viselnek, illetve távolságot sem tartanak.