Irán most megy bele a járvány negyedik hullámába

Tizenegyezer felett van a napi új betegek száma. Eddig 63 ezer halálos áldozatot követelt a járvány a 83 milliós országban, ahol csak ősszel kezdhetik a tömeges oltást.

2021. április 3., 19:48

Szerző:

Megkezdődött a koronavírus-járvány negyedik hulláma Iránban – közölte Haszan Róháni elnök. „Sajnos két tartományban megkezdődött a negyedik hullám, és egy sor más tartományban is megkezdődhet, ha nem tartjuk be az egészségügyi előírásokat" – mondta.

Az elmúlt napokban Iránban megnőtt a fertőzöttek száma: április elsején december eleje óta most először haladta meg a 11 ezret a napi új igazolt fertőzöttek száma. Szombaton 11 420 új beteget jelentettek, miközben tavaly február, a járvány kezdete óta csaknem 63 ezren haltak meg.

Jelenleg 47 iráni városban van érvényben a legmagasabb járványügyi fokozat. Az országban február 2-án kezdődött az önkéntes ingyenes oltási kampány a Szputnyik V orosz vakcinával, de azóta oltanak már kínai és indiai vakcinákkal is.

Az eddig beérkezett 2 millió adag oltóanyaggal az orvosokat, ápolókat, egyes idősotthonok lakóit és a szemétszállítók egy részét oltották be. Az iráni gyártmányú oltóanyag használatát a tervek szerint áprilisban kezdik meg, de a tömeges oltást csak szeptemberre tervezik a 83 milliós országban.

(Kiemelt kép I Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.