Irán megfenyegette Izraelt

Teherán továbbra is népirtásként aposztrofálja az izraeli fellépést a Gázai övezetben.

2023. október 15., 09:35

Szerző:

„Ha az izraeli apartheid háborús bűneit és a népirtást nem állítják meg azonnal, a helyzet kicsúszik az irányítás alól, és messzemenő következményekkel járhat, amelyekért a felelősség az ENSZ-et, a Biztonsági Tanácsot és a Tanácsot zsákutcába terelő államokat terheli” – közölte Irán ENSZ-missziója az X-en.

Teherán szerint a diplomaták éjjel-nappal azon dolgoztak, hogy megakadályozzák az Izrael-Hamász háború regionális konfliktussá fajulását. Regionális konfliktus alatt azt értik, hogy a harcokba bekapcsolódhat a Hezbollah és Irán is – írja a 24.hu a Jerusalem Post alapján.

Mindez azt követően történt, hogy Hossein Amirabdollahian iráni külügyminiszter Bejrútban találkozott az ENSZ közel-keleti békefolyamat különleges koordinátorával, Tor Wenneslanddal, majd Katarban tárgyalt a Hamász vezetőjével, Ismail Haniyeh-vel, utóbbival „megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést a csoport céljainak elérése érdekében”.

(Kép: egy palesztin férfi tűzoltó készülékkel oltja a tüzet egy izraeli csapást követően, a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Juniszban 2023. október 14-én. JASZER QUDIH / AFP)