Irán felrúgta a megállapodást, nem engedi nukleáris létesítményeinek az ellenőrzését

Nem továbbítják a nukleáris létesítményekben működő kamerák felvételeit a NAÜ-nek. Az országban akár 60 százalékos dúsítású urán előállítására is képesek.

2021. február 23., 10:46

Szerző:

Egyelőre továbbra sem világos, hogy Teherán pontosan milyen módon fogja korlátozni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek hozzáférését. Irán azt jelezte, hogy többé nem tartja magát a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvéhez, amely lehetővé teszi, hogy a NAÜ ellenőrei – akár váratlanul is – bármilyen iráni létesítményt vizsgálhassanak, amelyet szükségesnek tartanak megnézni.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója vasárnapi iráni tárgyalásai után azt közölte, hogy egy ideiglenes technikai megállapodás értelmében a NAÜ szakértői még folytathatják a szükséges ellenőrzéseket az iráni nukleáris létesítményekben, viszont előre be nem jelentett ellenőrzéseket nem végezhetnek.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter korábban azt mondta, hogy nem fogják továbbítani a nukleáris létesítményekben működő kamerák felvételeit a NAÜ-nek. Az iráni atomenergia-ügyi hivatal szerint a felvételeket három hónapig megtartják, de törölni fogják, ha nem oldják fel a Teheránnal szembeni szankciókat.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején, 2018 májusában egyoldalúan kilépett az Iránnal kötött atomalkuból, és azóta újra szankciókkal sújtja Teheránt. Irán azóta több ponton is, fokozatosan kezdte megsérteni az egyezmény rendelkezéseit. Az utóbbi hetekben újrakezdte a 20 százalékos dúsítású urán előállítását.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője hétfőn arról beszélt, hogy Teherán nem enged az amerikai nyomásnak, és nem fogja feladni atomprogramját. Azt mondta, ha szükséges, akkor akár 60 százalékos dúsítású urán előállítására is képesek. Hamenei hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem atomfegyver gyártására törekszenek, nukleáris programjuk kizárólag békés célokat szolgál az energiatermelés és az orvostudomány terén.

 (Kiemelt kép: 168.hu archív)