Az EU újabb szankciókkal sújtaná Iránt az oroszoknak adott drónok miatt

Ez a válasz arra, hogy Oroszország iráni drónokat használ polgári célpontok ellen.

2022. október 19., 17:04

Szerző:

Az Európai Unió azt tervezi, hogy az elkövetkezendő napokban több iráni magánszemélyt és szervezetet fog szankcionálni az Oroszországnak eladott fegyverek miatt – írja a 444.

A lépésre azok után jelentések után kerül sor, melyek szerint Oroszország iráni drónokat használ polgári célpontok elleni támadásokhoz Ukrajnában, és hamarosan precíziós iráni rakétákat is kaphat. Az amerikai hírszerzés New York Times által idézett információi szerint Teherán drónkiképzőket is küldött az oroszok által elcsatolt Krímbe.

A szankciók új köre öt iráni személyt és három szervezetet érint. Az intézkedések az iráni erkölcsrendészet ellen hétfőn már elfogadott szankciókat egészítenék ki a kormány ellen tiltakozók brutális üldözése és megölése miatt.

Az uniós országok diplomatái már szerdán megállapodhatnak az új csomag részleteiről, az Európai Tanács csütörtöki és pénteki csúcstalálkozója előtt. 

(Kiemelt fotónk: Egy nő táblát tart egy tüntetésen Varsóban, Lengyelországban 2022. október 17-én. Több százan gyűltek össze az iráni nagykövetség előtt, hogy tiltakozzanak az Oroszországnak szállított lődörgő Shahed drónok ellen. STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

06:17

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.