Fegyveresek támadtak a katonai támaszpontra

Legalább tizenegy iraki katona vesztette életét.

2022. január 21., 10:47

Szerző:

Legalább tizenegy iraki katona vesztette életét péntekre virradóan a kelet-iraki Dijála tartományban, amikor fegyveresek ütöttek rajta a támaszpontjukon. Katonai források az Iszlám Állam terrorszervezetet gyanúsítják az elkövetéssel – közölte pénteken az MTI.

Mohammed al-Azi, a dijálai fegyveres erők parancsnoka azt nyilatkozta, hogy a Bagdadtól alig 57 kilométerre északkeletre lévő bázist az Iszlám Állam dzsihadistái rohanták le, és a halottak között magas rangú tisztek is vannak. Szerinte a terroristák azért tudtak behatolni a támaszpontra, mert az őrök az épületbe húzódtak vissza a hideg miatt.

A pénteki rajtaütés volt hónapok óta a legsúlyosabb, iraki katonák ellen elkövetett akció.

Októberben a dzsihadisták az egyik, zömében síita muszlimok lakta falu ellen hajtottak végre támadást Dijálában, és 11 civillel végeztek. Hivatalos források szerint a mészárlást azért követték el, mert korábban több falusit váltságdíj reményében elraboltak, ám a követeléseiket nem teljesítették.

Irakból 2017 végén űzték ki az Iszlám Államot, de a szervezet több fegyverese menedéket talált az ország nehezen megközelíthető peremvidékein, köztük az Iránnal határos Dijála térségében is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

 

A politikai folytonosság üzenetével alakult meg az újraválasztott Emmanuel Macron francia elnök új kormányzata pénteken: több kulcsposzton maradt az eddigi tárcavezető; a legfontosabb változás a külügyi és a védelmi minisztérium élén történt.

Szándékos félretájékoztatásnak nevezte pénteken Ann Linde svéd külügyminiszter Törökország azon vádjait, hogy az immáron NATO-tagságra pályázó Svédország és Finnország támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).