Irak annyira nem szeretne békét Izraellel, hogy megbünteti azokat, akik mégis

Törvényt fogadott el az iraki parlament, amely büntetendővé teszi a kapcsolatok bármiféle normalizálását Izraellel – jelentette csütörtökön az INA állami hírügynökség.

2022. május 26., 21:41

Szerző:

Az iraki parlament tájékoztatása szerint szerdán a 329 fős törvényhozás jelen lévő 275 tagja egyöntetűen támogatta a jogszabályt. A jogszabály értelmében egyebek mellett betiltják a diplomáciai, politikai, katonai, gazdasági, illetve kulturális kapcsolatokat Izraellel. A törvény hatálya minden iraki állampolgárra, az állami és független intézményekre, valamint a közel-keleti ország területén dolgozó külföldiekre is kiterjed. A törvény megsértőit életfogytiglani börtönnel, illetve akár halálbüntetéssel is sújthatják.

Muktada asz-Szadr nagy politikai befolyással rendelkező síita hitszónok „hatalmas vívmánynak” nevezte a törvényt és utcai ünnepségekre szólította az irakiakat. Irak nem ismeri el Izraelt, s diplomáciai kapcsolatai sincsenek a zsidó állammal.

Tavaly szeptemberben az autonóm Kurdisztán régióban konferenciát tartottak, amelynek keretében a diplomáciai viszony normalizálását követelték Izraellel más arab országok mintájára. A bagdadi kormány és a kurdisztáni regionális vezetés is elítélte a tanácskozást és elfogató parancsokat adtak ki több résztvevő ellen. Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein 2020 szeptemberében amerikai közvetítéssel normalizálta diplomáciai kapcsolatait - az úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírásával. Később Marokkó és Szudán is csatlakozott a megállapodásokhoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Iraki rendőrök vonulnak Kirkukban 2021. május 10 -én. Fotó: IRAQI FEDERAL POLICE FORCE / HANDOUT / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.