Ír halászok késztették meghátrálásra az orosz hadihajókat

Az orosz hadgyakorlatból lett konfliktus.

2022. január 30., 13:53

Szerző:

Mint arról korábban beszámoltunk, az orosz haditengerészet masszív tengeri gyakorlatozásba kezdett a szomszédos vizeken, azonban néhány ír halász felszólította őket a gyakorlatozással való felhagyásra, és a meghátrálásra.

A CNN szerint az orosz hadgyakorlatok elég közel zajlottak Írország partjaihoz, ahol helyi halászok végzik a munkájukat. Az orosz figyelmeztetések ellenére, miszerint „jobban tennék, ha nem jönnének ki a vizekre”, a halászok folytatták a munkájukat. Sőt, ellenálltak az oroszoknak, majd tárgyalást kezdeményeztek és végül ők kényszerítették meghátrálásra a katonákat.

„Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült tárgyalnunk az oroszokkal. A halászoknak pedig csak annyit mondanék: most már csak az időjárástól kell tartani”

– mondta a CNN-nek az egyik halász, aki orosz nagykövetekkel is tárgyalt az ügyben. Patrick Murphy szerint a helyi halászcsaládok így is sok szerettüket elvesztették már a vízen, nincs szükség további fenyegetésre.

(Kiemelt kép: Artur Widak / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.