Nagyon készülnek az oroszok a háborúra

Gyakorlat gyakorlat hátán. 

2022. január 21., 12:06

Szerző:

Gyakorlatok sorozatát tartja meg januárban és februárban az orosz haditengerészet, minden olyan felségvízen, amely felett hajói ellenőrzést gyakorolnak – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

Az Index szerint a flottagyakorlatok Oroszország beltengereire, a területével határos tengerek vizeire, valamint a világtenger fontosabb területeire is kiterjednek. Külön gyakorlatok lesznek a Földközi-tengeren, az Északi-tengeren, az Ohotszki-tengeren, az Atlanti-óceán északkeleti részén és a Csendes-óceán vizein. Terveik szerint 140 hadihajó és támogató hajó, több mint 60 repülő és több mint 10 ezer katona vesz majd részt. 

A Balti és az Északi Flotta hat nagy partraszálló hajóból álló különítménye január 15-én már el is hagyta Baltyijszk kikötőt, és megkezdte az átvonulást a Földközi-tengerre, a tervezett manőverek térségébe. A hajók jelenleg az Északi-tengeren vannak. Mindezt éppen akkor lépi meg, amikor már napok óta kitartóan arról lehet hallani, hogy Oroszország hamarosan megszállja Ukrajnát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Iranian Army office / AFP)

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.