Itt a tudósok utolsó figyelmeztetése a klímáról: vagy teszünk valamit, vagy ennyi volt

Az IPCC, azaz a Klímaváltozást Vizsagáló Kormányközi Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozta hatrészes jelentése záró részét, amelyben leszögezi, drasztikus akció nélkül a súlyos klímakatasztrófa már elkerülhetetlen, ez pedig az utolsó érdemi figyelmeztetésük.

2023. március 20., 18:35

Szerző:

Az emberiségnek van még esélye arra, hogy elejét vegye a klímaváltozás legsúlyosabb káros következményeinek, de ehhez 2035-ig csaknem kétharmadával csökkenteni kell a karbonszennyezést és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását - figyelmeztetett hétfői jelentésében az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC).

„Az emberiség vékony jégen jár, és ez a jég gyorsan olvad. Az utóbbi fél évszázadban a hőmérséklet nagyobb mértékben emelkedett, mint bármikor az elmúlt 2000 évben. A szén-dioxid koncentrációja legalább kétmillió éve nem volt olyan magas, mint most. A klíma időzett bombája ketyeg” - kommentálta a jelentést António Guterres ENSZ-főtitkár, aki szerint

a dokumentum „túlélési útmutató az emberiségnek”.

Guterres szerint klímaügyben „minden fronton cselekedni kell, mindenhol mindent egyszerre meg kell tenni”. Kérte, hogy a világ hagyjon fel az új fosszilis tüzelőanyagok felkutatásával, a gazdag országok pedig 2040-ig mondjanak le a szénről, az olajról és a gázról. A főtitkár szerint a gazdag országokban 2030-ig, a szegényebb országokban pedig 2040-ig fel kell hagyni a szén felhasználásával. Felszólította a fejlett országokat, hogy 2035-ig térjenek át a karbonsemleges villamosáram-termelésre, vagyis hagyjanak fel az áramtermeléssel gáztüzelésű hőerőművekben.

A megnevezett dátum azért aktuális, mert a világ államainak hamarosan be kell mutatniuk terveiket az üvegházhatású gázok kibocsátásnak 2035-ig történő csökkentésére. A hétfői IPCC-jelentés szerint 2035-ig 48 százalékkal kell csökkenteni az emissziót 2019-hez képest ahhoz, hogy megvalósulhasson a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott cél, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozása az iparosodás előtti szinthez viszonyítva.

A kormányközi testület egyhetes plenáris ülése után kiadott Szintézis jelentés, a 6. számú helyzetértékelő jelentés (Sixth Assessment Report, AR6) utolsó része a három korábbi helyzetértékelő jelentés (Fizikai-tudományos megalapozás, Hatások, adaptáció és kiszolgáltatottság, valamint Az éghajlatváltozás mérséklése) és az azokat megelőző három különjelentés (A 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedés, Az éghajlatváltozás és a szárazföld, Az óceánokról és a krioszféráról az éghajlatváltozás összefüggésében) legújabb eredményeit összefoglalva ismerteti az éghajlatváltozás aktuális helyzetét és irányzatait, a 2030 és 2040 közötti rövid távú reagálásokat, valamint az éghajlatra és a fejlesztésre gyakorolt hosszú távú hatásokat.

„Az ebben az évtizedben hozott döntéseknek és lépéseknek évezredekre szóló kihatásuk lesz” – áll a jelentésben, amely szerint a klímaváltozás fenyegetést jelent "az emberek jóllétére és a bolygó egészségére" nézve.

„Nem járunk a helyes úton, de még nincs késő. Ez a jelentés a remény üzenete, nem a végítéleté” – mondta Aditi Mukherji, a dokumentum egyik társszerzője.

A Nobel-díjasokat is tömörítő testületnek valószínűleg ez az utolsó figyelmeztetése a 1,5 fokos küszöböt illetően, mivel a következő jelentéssorozat idejére a globális felmelegedés már át fogja lépni ezt a határértéket, vagy legalábbis visszavonhatatlanul azon az úton lesz, hogy ez megtörténjen - mondták tudósok, köztük a jelentés szerzői az AP hírügynökségnek. Az iparosodás előtti szinthez képest a Föld légköre eddig 1,1 fokkal vált melegebbé.

Sok tudós, köztük a jelentés legalább három társszerzője úgy véli, hogy elkerülhetetlen a 1,5 Celsius-fok meghaladása. António Guterres szerint még elérhető a cél, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 fokot. Hoesung Lee, az IPCC elnöke szerint azonban a világ rossz úton jár, és valamikor még ebben az évtizedben megtörténik a határérték átlépése a jelenlegi tendenciák folytatódása esetén.

A tudósok hangsúlyozzák, hogy a határérték elérése és átlépése nem jelenti a világ, a civilizáció vagy az emberiség végét – mint Mukherji fogalmazott, „nincs szó arról, hogy egy szikla pereméről mindannyian a mélybe zuhanunk” –, de a globális felmelegedés ártalmai, mint a korallzátoronyok pusztulása, a jégmentes nyarak az Északi-sarkvidéken vagy a szélsőséges időjárási jelenségek, súlyosabbak lesznek.

Ha a világ a jelenleg létező vagy a tervezett mértékben támaszkodik a fosszilis tüzelőanyagokra, a Föld legalább 2 Celsius-fokkal fog felmelegedni - áll a Szintézis-jelentésben.

Mivel a mostani jelentés évekkel ezelőtti adatokon alapul, az előrejelzés nem tartalmazza azt a növekedést, amely a szén és a földgáz felhasználásában következett be Oroszország ukrajnai inváziója nyomán - mutatott rá Dipak Dasgupta indiai klímaközgazdász, a Szintézis egyik társszerzője.

(Kiemelt képünk illusztráció: SKU/Science Photo Library/AFP)

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.