Háborúba sodorná Magyarországot az orosz propaganda

Álhírekkel bombázza a magyar közvéleményt az orosz titkosszolgálattal jó viszonyt ápoló volt jobbikos politikus. 

2022. március 16., 21:50

Szerző:

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök azt hangsúlyozza, hogy Magyarország nem keveredhet bele az ukrajnai háborúba, az orosz sajtóban Budapest bár akaratlanul, de már részt vesz a konfliktus egyik, nem elhanyagolható aspektusában: az információs hadviselésben – írja az Index.

„Kárpátalján a magyarok és a ruszinok felvetették a Magyarországhoz való csatlakozás kérdését” címmel jelent meg a nívós Regnum orosz napilapban egy hosszas cikk, amelyben a szerző fejtegeti történelmi eseményeket, köztük az 1848-49-es szabadságharcot bemutatva, hogyan kapcsolódik Magyarország Kárpátaljához. Az esszé méretű cikk nem véletlenül március 14-én jelent meg, az okfejtés emlékeztet Vlagyimir Putyin magyarázatára arról, hogy szerinte miért nincs létjogosultsága Ukrajnának a jelenlegi formájában.

Nem ez az első eset, hogy ilyen álhírek jelentek meg az orosz sajtóban, szakértők szerint ezzel a kényes kérdéssel a konfliktus és a viszály gerjesztése, valamint az ukránok figyelmének megosztása a cél. A szóban forgó írásban azt állítja a szerző, hogy egy, az Ukrajnából való kiválásról szóló referendumot készítenek elő Beregszászon, a meg nem nevezett szakadárok pedig levélben fordultak Orbán Viktorhoz segítségért, mert „Ukrajna népirtást folytat″ a kárpátaljai magyarok ellen.

Zubánics László, a kárpátaljai Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke az Index kérdésére egyebek közt rámutatott arra is:

„Ukrajnában egy referendum megtartásához nincsenek meg a jogi keretek, nincs törvény, amely alapján ez lehetséges volna. Először is tudni kellene, hogy kik ezek a magyarok és hova adják be az állítólagos népszavazási kérelmet”

– cáfolta meg a hírt Zubánics László, hozzátéve, hogy már a háború első napjaiban is megjelentek híresztelések az állítólagos népszavazásról, amelyet mások mellett az UMDSZ is elutasított.

Az ilyen cikkek és híresztelések az információs háború részét képviselik, amelynek jelentőségéről maga az orosz vezérkari főnök, Valerij Geraszimov is hosszasan értekezett. A megtévesztés és a zavarkeltés a titkosszolgálatok specialitása, így nem is meglepő, hogy

A cikkíró a kémkedésért beperelt volt jobbikos, Kovács Béla volt.

Kovács Béla orosz kapcsolatairól még az Index rántotta le a leplet 2014-ben, a legfrissebb értesülések szerint viszont jelenleg Moszkvában él és dolgozik.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.