Íme a brit kémek pénteki jelentése az orosz-ukrán háború állásáról

A brit hírszerzés információi szerint az orosz szárazföldi erők több falut is elfoglaltak Popasznától északnyugatra. 

2022. május 27., 11:12

Szerző:

A brit védelmi minisztérium közösségi oldalán közzétette hírszerzési forrásokra alapozott, legfrissebb információt az orosz-ukrán háború fejleményeiről. A brit hírszerzés jelentése szerint az oroszok kisebb sikereket értek el Donbászban. 

A brit hírszerzés jelentése szerint: 

  • Az orosz szárazföldi erők folytatják Szeverodonyeck és Liscsanszk körüli offenzívájukat, és a közelmúltban több falut is elfoglaltak Popasznától északnyugatra.
  • Oroszország nyomást gyakorol Szeverodonyeck térségére, de Ukrajna megtartotta az ellenőrzését több terület felett is, megtagadva Oroszországtól a Donbász feletti teljes ellenőrzést.
  • Az Oroszország déli haderőcsoportjának (SGF) valószínűleg továbbra is a dél-ukrajnai területek megszállása marad a legfőbb feladata. Az elmúlt napokban Oroszország valószínűleg 50 éves T-62-es harckocsikat adott át a  déli haderőcsoportnak.
  • A T-62-esek szinte biztosan sebezhetőek lesznek a páncéltörő fegyverekkel szemben, és jelenlétük a csatatéren rávilágít arra, hogy Oroszország hiányt szenved a modern, harcra alkalmas fegyverek területén.

(Kiemelt képünk: Az ukrán szárazföldi erők sajtószolgálata által 2022. március 20-án készített és közzétett handout képen egy elszenesedett orosz harckocsi látható, Oroszország ukrajnai inváziója közepette, a frontvonalon, Kijev térségében. Fotó: Az ukrán szárazföldi erők sajtószolgálata / AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.