Imádják a németek a kilenceurós bérletet

Hatalmas a kereslet a havi kilenceurós nyári közlekedési bérlet iránt Németországban, már a jövőjéről folyik a vita.

2022. július 18., 10:12

Szerző:

Csak júniusban 21 millió kilenceurós tömegközlekedési bérletet adtak el, a német kormány pedig júliusban még nagyobb keresletre számít – írta az Infostart.

A gépkocsiközlekedés júniusban némelyest csökkent, az utazók elsősorban a vasutat vették igénybe. A siker miatt a szakemberek azon gondolkoznak, hogy ősztől mi legyen a kedvezményes bérlet sorsa.

A cél a bérlet bevezetésével az volt, hogy részben ellensúlyozzák az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt emelkedő energiaárakat. Az engedmény felettébb nagyvonalúnak számított, amit jelez, hogy Berlinben például 86 euróba kerül a havi bérlet a helyi közlekedési vállalatnál.

Arról viszont nincse pontos adat, hogy mennyien használták ténylegesen a bérletet. A Deutsche Bahn vasúttársaság arról számolt be, hogy az utasok száma júniusban 10-15 százalékkal növekedett a 2019 végi, azaz a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest.

Volker Wissing közlekedési miniszter szerint a kilenceurós időszak tapasztalatait behatóan ki kell értékelni. A miniszter örvendetesnek nevezte a bérlet iránti lelkesedést, ebből fakadóan a legfőbb tanulságnak azt nevezte, hogy a közlekedésben is alapvető szerkezeti változtatásokra van szükség. A miniszter engedhetetlennek nevezte azt is, hogy valamennyi német tartományra vonatkozó egységes tarifarendszert hozzanak létre.

(Kiemelt kép: Utazók a Warschauer Straße egyik peronján, miközben egy S-Bahn vonat várja, hogy folytassa útját. Fotó: Paul Zinken / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)