II. Erzsébet királynő a skót miniszterelnökkel találkozott Edinburgh-ban

II. Erzsébet királynő szerdán Nicola Sturgeonnal, Skócia miniszterelnökével találkozott Edinburgh-ban, egy nappal azt követően, hogy a skót első miniszter bejelentette, hogy jövőre függetlenségi népszavazást terveznek kiírni Skóciában.

2022. június 29., 18:17

Szerző:

A királynő hétfőn érkezett meg Skóciába, s szerdán a Holyroodhouse-palotában, a királyi család skóciai rezidenciáján fogadta Sturgeon miniszterelnök-asszonyt és Alison Johnstone-t, a skót parlament elnökét. Sturgeon kedden jelentette be, hogy 2023. október 19-én függetlenségi népszavazást szeretnének tartani Skóciában.

Boris Johnson brit miniszterelnök ellenezte a referendumot, mert szerinte a 2014-es népszavazással rendezték ezt a kérdést. A skót miniszterelnök azonban úgy véli, az Egyesült Királyság 2016-ban megszavazott kilépése az EU-ból egészen más perspektívába helyezi a korábbi referendumot, hiszen Skócia „egyértelműen kinyilvánította” szándékait az EU-tagság megőrzését illetően.

A Skót Nemzeti Párt ugyanakkor kijelentette, hogy, amennyiben Skócia kiszakadna az Egyesült Királyságból, azt szeretnék, hogy változatlanul a királynő maradjon az ország államfője. A brit sajtójelentések szerint jókedélyű találkozón Sturgeon egy limitált kiadású skót whiskey-t és az Edinburgh-i Forth hidat ábrázoló takarót ajándékozott a 96 éves uralkodónak.

(Kiemelt képünk: II. Erzsébet királynő. Fotó: RICHARD POHLE / POOL / AFP)