Így tiltakoznak a férfi műsorvezetők a kolléganőik kötelező elfátyolozása ellen Afganisztánban

Maszkban jelentek meg a kamerák előtt az afganisztáni Tolonews hírportál férfi munkatársai vasárnap, tiltakozva a tálibok nők elfátyolozásáról szóló rendelete miatt.

2022. május 23., 14:58

Szerző:

A hírportál munkatársai a Twitteren azzal érveltek a tiltás ellen, hogy a televízió képernyőjén megjelenő nők „nem valóságos nők, csupán képek”, így a tálib vezetés május elején kiadott, a nők teljes elfátyolozását kötelezővé tevő rendelete nem vonatkozhatna rájuk.

A tiltakozásról készített videóban a hírportál több műsorvezetőnője arra panaszkodott, hogy arcfátyolban nem kap rendesen levegőt, így adást sem tud vezetni.

Kpolvak Szapai, a Tolonews igazgatóhelyettese a Facebookon azt mondta: a rendelkezés „mély gyászba taszította” őket.

Az erkölcs terjesztéséért és bűnmegelőzésért felelős minisztérium szóvivője mindazonáltal leszögezte, hogy a szabálytól nem térnek el: „ez nem a mi szavunk, hanem Isten (Allah) szava” – fogalmazott.

A döntés ellen a napokban több afganisztáni televízió tiltakozott.

Korábbi ígéreteikkel ellentétben, a radikális iszlamisták az utóbbi hónapokban ismét erőteljesen korlátozni kezdték a nők jogait, május elején pedig kötelezővé tették a nők számára a teljes testet elfedő burka viselését nyilvános helyeken.

(Kiemelt kép: egy női műsorvezető felöltözik az élő adáshoz Afganisztánban 2022. május 22-én. Fotó: Wakil KOHSAR / AFP)