Így reagál Kanada az omikron terjedésére

A tesztelésben bíznak. 

2021. december 1., 07:27

Szerző:

Kanadában hamarosan minden légi úton érkezőnek kötelezően koronavírustesztet kell készíttetnie a repülőtéren az omikron vírusvariáns elleni fellépés jegyében, ez alól csak az Egyesült Államokból érkezők képeznek kivételt – jelentette be Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter kedden.

A tárca ottawai közleménye szerint ez az intézkedés napokon belül életbe lép.

Duclos hozzátette, hogy a központi vezetés egyeztetéseket folytat a kanadai tartományok vezetésével arról, hogy szükség esetén kiterjeszthető-e a tesztelési kötelezettség az országba az amerikai határon át közúton érkezőkre is.

Omar Alghabra közlekedési miniszter kedden azt jelentette be, hogy hárommal kibővítették azon afrikai országok listáját, amelyekből az omikron változat ottani terjedése miatt megtiltották a beutazást Kanadába. Ezentúl azok a külföldiek sem léphetnek az ország területére, akik a beutazás előtti két hétben Nigériában, Malawiban vagy Egyiptomban jártak. A listán egy korábbi döntés alapján már szerepelt a Dél-afrikai Köztársaság, Namíbia, Lesotho, Botswana, Eswatini, Zimbabwe és Mozambik.

A térségből érkező kanadai állampolgárok beléphetnek hazájukba, de kötelezően tesztet kell készíttetniük akkor is, ha megkapták már a koronavírus elleni oltásokat.

Kanadában már felbukkant az omikron vírusváltozat, amelyet először Dél-Afrikában azonosítottak.

(Kiemelt képünk: Utazók sorban állnak a johannesburgi OR Tambo nemzetközi repülőtér egyik check-in pultjánál 2021. november 27-én, miután több ország megtiltotta a Dél-Afrikából induló járatokat, miután felfedezték a Covid-19 Omicron új változatát. A variáns felfedezése után a világ számos országa megtiltotta a Dél-Afrikából induló járatokat, köztük az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália,Thaiföld, Brazília és több európai ország. A leállítás fő célországai közé tartozik Dél-Afrika, Botswana, eSwatini (Szváziföld), Lesotho, Namíbia, Zambia, Mozambik, Malawi és Zimbabwe. Fotó: Phill Magakoe / AFP)

20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.