Így csökkent a gázár szerda délelőtt

A keddi rekordszint után szerda délelőtt meredeken csökkent a gázár.

2021. december 22., 11:17

Szerző:

Miután kedden rekordszintre emelkedett az európai gázár, szerdán a kereskedés első két órájában meredeken csökkent a jegyzése, 10 óra körül 12 százalékos mínuszt jelzett előző napi záróértékéhez képest.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, januári határidős jegyzésében 158,15 eurón jegyeztek 1 megawattórát. Ez ezer köbméterenként 1848 dollárnak felel meg.

Kedden a jegyzés először 1800 dollárig nőtt, majd áttörte a lélektaninak számító, 2000 dolláros rekordszintet, de innen is tovább emelkedett, és egészen 2190,4 dollárig jutott ezer köbméterenként.

A gázár keddi emelkedését az a hír indította el, hogy leállt a gáztovábbítás a Lengyelországon és Fehéroroszországon áthaladó, kétezer kilométer hosszú Jamal-Európa gázvezetéken Németország felé. A vezetéken ellentétes irányú gázszállítás indult el Lengyelország felé, azaz a földgáz nyugatról keletre áramlott.

Ez a reverz szállítás szerdán is folytatódott. A gázszállítás iránya attól függ, hogy a rendszert működtető cég melyik irányú gáztovábbításra kap nagyobb megrendelést.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP)

16:47

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

16:22

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

2023. január 28., 12:06

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.