Idiótának nevezte az elnököt Facebookon, vádat emeltek a lengyel író ellen

Lengyelország is fellép a kommentbűnözés ellen.

2021. március 23., 12:37

Szerző:

Vádat emeltek a népszerű író és forgatókönyvíró, Jakub Żulczyk ellen Lengyelországban. Az AFP szerint azért történt ez, mert ő egy facebookos kommentben „idiótának” nevezte Andrzej Dudát, a Jog és Igazságosság (PiS) párt által támogatott jobboldali elnököt.

Żulczyk azért nevezte idiótának Dudát, mert az Joe Biden győzelme után arról posztolt, hogy kivárja az elektori kollégium döntését a választás eredményéről, közvetve kétségbe vonva annak tisztaságát. A választási csalásról szóló összeesküvés-elméleteket a volt elnök, Donald Trump is terjesztette, akivel Duda szimpatizál.

A lengyel büntető-törvénykönyvben külön tényállás vonatkozik az államfő sértegetésére: ezért akár börtönbüntetést is ki lehet szabni. A gyanúsítottat már ki is hallgatták.

(Kiemelt kép: Jakub Żulczyk Facebook-oldala)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.