Pénteken megkezdik a fukusimai atomerőmű hűtővízének leengedését

Napokon belül megkezdik a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizének a Csendes-óceánba engedését – közölte kedden a japán kormány.

2023. augusztus 22., 08:40

Szerző:

Kisida Fumio miniszterelnök ezt azután jelentette be, hogy a nap folyamán találkozott az ügyben illetékes kabinetminiszterekkel. A kormányfő szerint az erőműben felhalmozódott hűtővíz Csendes-óceánba engedése olyan ügy, amelyet „nem lehet halogatni”. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint a víz kibocsátása nem jelent veszélyt az emberekre vagy a környezetre. 

A helyi halászok és a szomszédos országok, így Kína is, ellenzik Japán terveit.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben egy földrengés és szökőár következtében magolvadás következett be. Bár a reaktorokat leállították, azokat továbbra is hűteni kellett. A hűtővizet később tartályokban helyezték el. Mivel a tárolásra rendelkezésre álló hely fogytán van, a vizet most egy hosszú alagúton keresztül az óceánba akarják vezetni. Előzetesen megszűrik és tengervízzel hígítják.

A több mint 1,3 millió tonna, megfelelő szintűre tisztított hűtővíz fokozatos, több évtizeden, mintegy 30 éven át tartó, ellenőrzött tengerbe engedése ellen a szigetországban már több megmozduláson tiltakoztak. Különösen a halászatból élő közösségek aggódnak a helyben kifogott halak minőségének megítélése és az éppen csak talpra álló vállalkozásaik jövője miatt.

(Kiemelt kép: egy tüntető gázálarcot visel, hogy az atomerőművek ellen tiltakozzon a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) központja előtt Tokióban 2011. március 27-én, miután a vállalat fukusimai atomerőművét hatalmas földrengés és szökőár sújtotta. Fotó: Yoshikazu Tsuno/AFP)

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).