Huszonkét párt és mozgalom indul a csehországi választásokon

Idén is két napon át fognak szavazni a csehek.

2021. augusztus 3., 21:00

Szerző:

Huszonkét párt, mozgalom és választási koalíció indul a októberi országgyűlési választásokon Csehországban, írja az MTI. A legutóbbi, négy évvel ezelőtti választáson nagyjából egyharmadával több, 31 párt állított jelölteket. Most is, akárcsak a korábbi választásokon, a pártok nem minden választói kerületben indítottak saját jelölteket.

A legnagyobb választék Prágában és a Dél-Morvaországi régióban lesz, ahol egyaránt 21-21 párt jelöltjei indulnak a megmérettetésen. Négy régióban (Karlovarsky, Ústecky, Liberecky, Královohradecky) viszont csak 17 párt fog versenyezni a képviselői helyekért. Csehországban a választások már hagyományosan kétnaposak. Milos Zeman államfő idén október 8-ra és 9-re írta ki a voksolást.

Csehország 14 választói kerületre van osztva, amelyet a 13 régió és a régiós szintű jogosultságokkal rendelkező főváros alkotnak. A képviselőháznak, amely a kétkamarás parlament alsóháza, 200 tagja van. A parlamenti küszöb pártoknak 5 százalék, kétpárti választási szövetségnek 8 százalék, többpárti koalíciónak pedig 11 százalék.

A legutóbbi felmérések szerint jelenleg a legnagyobb támogatottsága az Andrej Babis kormányfő vezette ANO mozgalomnak van, amelyet két ellenzéki választási szövetség a hárompárti Spolu (Együtt-Polgári Demokrata Párt, KDU-CSL, TOP 09), valamint a Cseh Kalózpárt, illetve a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártok szövetsége alkot.

Az ANO támogatottsága jelenleg 25-26 százalék körül mozog, míg a két ellenzéki csoportosulásé 2-3 százalékkal alacsonyabb. Helyi megfigyelők szerint ez a három politikai erő a legesélyesebb a választási győzelemre. Csehországban arányos választási rendszer van, ezért a választások után szinte mindig koalíciós kormányok alakulnak.

(Kiemelt kép: a cseh kalózpárt elnöke, Ivan Bartos szavaz 2017. október 20-án Prágában egy szavazóponton. Fotó: Michal Cizek / AFP)