5-600 külföldi fegyveres lehet az Azot vegyiüzem alatti bunkerekben

Humanitárius folyosót nyitott az orosz hadsereg, hogy a körülzárt szeverodonecki Azot vegyiüzemet elhagyhassák a civilek – közölte szerdán a Rosszija 24 hírtelevízió.

2022. június 15., 09:40

Szerző:

Vitalij Kiszeljov, a Moszkva által függetlennek elismert Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek szerda reggel azt mondta, hogy az Azot földalatti bunkereiben és műszaki folyosóin 1000-1200 civilt, köztük 127 gyereket tarthatnak fogva az ukrán egységek. Közölte, hogy a létesítményben nincs sem víz, sem élelem, sem gyógyszer.

Kiszeljov kedden a Pervij Kanal tévécsatornának azt mondta, hogy a vegyi üzemben mintegy 2500 fegyveres lehet, akik közül 500-600 külföldi.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője kedden lehetetlennek nevezte és elutasította Kijevnek azt a követelését, hogy a civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják. Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat – mint mondta – Kijev parancsára hétfőn felrobbantották.

Ehelyett azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők szerdán 8 és 20 óra között az általuk ellenőrzött Szvatove felé nyitnak számukra humanitárius folyosót.

Mizincev az ukrán erőknek és a külföldi fegyvereseknek a mariupoli mintára történő megadás lehetőségét ajánlotta fel. Azt tanácsolta, hogy reggel nyolckor hagyjanak fel a harci tevékenységgel, engedjék ki az általuk fogva tartott civileket és tegyék le a fegyvert, amelynek fejében megkímélik az életüket és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben, ahogy az a mariupoli kapituláció esetén is történt. Közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius műveletben történő részvételi készségét a fehér zászló felemelésével jelezheti.

Szerda reggel a csak Moszkva által függetlennek elismert Donyecki Népköztársaság több településéről, egyebek között a székvárosból érkezett jelentés ukrán tüzérségi csapásokról. A helyi hatóságok szerint az elmúlt nap folyamán a támadások következtében két ember életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek.

(Kiemelt kép: az Azot vegyiüzem füstje, miután eltalálta egy bomba 2022. május 31-én. Fotó:  Press Service of the Chinese Amb / Sputnik via AFP)