Kínai elnök: meg fognak bűnhődni a közép-afrikai támadók

Kínaiakat támadtak meg egy közép-afrikai bányában, Hszi kemény választ ígért az atrocitásra.

2023. március 20., 07:22

Szerző:

A Közép-afrikai Köztársaság egyik aranybányája elleni támadás felelőseinek kézre kerítésére és súlyos megbüntetésére szólított fel hétfőn Hszi Csin-ping kínai elnök. A kínai üzemeltetésű bánya elleni támadás során kilenc kínai állampolgárt öltek meg.

A kínai külügyminisztérium által közzétett sajtóközleményben az államfő emellett sürgette az afrikai ország hatóságait, tegyenek meg mindent az ott élő kínaiak biztonságáért.

Mindeközben Kína bangui nagykövetsége arra kérte az afrikai országban tartózkodó állampolgárait, ne hagyják el a fővárost, emlékeztetve őket arra, hogy az utóbbi időben több támadás ért itt kínai állampolgárokat.

A néhány napja megnyitott Chimbolo aranybányát vasárnap érte támadás, mindössze napokkal azt követően, hogy fegyveresek három kínai állampolgárt hurcoltak el az ország Kamerunnal közös határa közelében. Bár eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként, sokan a Hazafiak Szövetsége a Változásért nevű, térségben működő lázadószervezetet hibáztatják, amely Francois Bozizé elnökkel áll szövetségben.

A 2019-ben aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag ország területének nagy részét továbbra is milíciák uralják, hátráltatva az ásványkincsek kitermelését. 2020-ban két kínai vesztette életét, amikor helyi lakosok fellázadtak egy kínai üzemeltetésű bánya ellen Sosso Nakombóban. 2018-ban pedig három kínait öltek meg feldühödött lakosok, amiért egy helyi vezető életét vesztette egy hajóbalesetben, amikor kínai vájárokat kísért egy bányához. A biztonsági kihívások ellenére az országban több kínai vállalat is működik.

(Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök. Fotó: LI GANG / XINHUA / Xinhua via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.