Home office-szal védekeznének az omikron okozta gazdasági összeomlás ellen a szomszédban

Január végétől várják a tetőzést. 

2022. január 11., 19:29

Szerző:

Szlovéniában január végére, február elejére várják a koronavírus-járvány ötödik hullámának tetőzését – jelentette ki kedden Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter, megjegyezve, hogy mindemellett nem szerencsés előrejelzésekbe bocsátkozni, mert az omikron variáns nap mint nap új meglepetést okoz.

Az új vírustörzs terjedése miatt a kormány azt javasolja a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, tegyék lehetővé az otthoni munkavégzést.

A tárcavezető szerint kisebb csoportokat kell létrehozni, hogy az alkalmazottak ne keveredjenek, és így minél kevesebben essenek ki a munkából. A szlovén kormány attól tart, hogy a járvány robbanásszerű terjedése miatt nagyon sokan kerülnek karanténba, ez pedig megbéníthatja az ország gazdasági életét. Emiatt hétfőtől tízről hét napra rövidítették a kötelező hatósági elkülönítés időtartamát is.

A miniszter továbbá felhívta az állampolgárokat, hogy használják ki a január 13-15 közötti oltási akciónapokat, amikor az egész ország területén reggeltől estig előjegyzés nélkül vehetik fel valamelyik vakcina egyik adagját.

Keddre rekordszámú 5164 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és három beteg halt meg. Kórházban 553 beteget ápolnak, közülük 160-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 254 067-en kaptak védőoltást, közülük 1 195 655-en mindkét adagot felvették.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 7956 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 38-an hunytak el. Kórházban 1824 beteget ápolnak, közülük 233-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 270 667-en kaptak védőoltást, közülük 2 167 171-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítására Horvátországban hétfő éjféltől újabb szigorításokat vezettek be: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását.

(Kiemelt képünk illusztráció. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar és Janez Jansa szlovén miniszterelnök könyökérintéssel köszöntik egymást a 2x400 kV-os Cirkovce–Pince távvezeték alapkőletétele előtt Kidričevóban 2020. október 14-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)