Holokausztkutatókat köteleztek bocsánatkérésre Lengyelországban

A két lengyel történészt egy falusi polgármester háborús tetteivel kapcsolatos állításai miatt perelték be. Egy rokon nyolcmillió forint körüli kártérítést követelt.

2021. február 10., 08:18

Szerző:

Barbara Engelking és Jan Grabowski egy olyan 2018-as törvény alapján állt bíróság elé, amely bűncselekménynek tekinti, ha valaki „a lengyel nemzetet náci háborús bűnökkel hozza összefüggésbe”. A bíróság a történészeket bocsánatkérésre kötelezte – számolt be a BBC News. Az esetet az izraeli Jad Vasem intézet korábban a „a kutatói szabadság elleni nyílt támadásnak” nevezte.

A Jad Vasem adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak a nem zsidó embereknek, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a holokauszt alatt. A Világ Igazai között a lengyelek alkotják a legnagyobb csoportot, a 7112 lengyel kitüntetett összesen mintegy 35 ezer embert mentett meg a biztos pusztulástól. A második világháború alatt a Lengyelországban élő hárommillió zsidó kilencven százalékát ölték meg. Beszédes adat, hogy a világháborúban összesen ötmillió lengyel állampolgár halt meg.

A két lengyel történészprofesszor ellen a háború idején polgármesterként működő néhai Edward Malinowski 80 éves unokahúga indított pert. Az eljárás tárgya az volt, hogy Dalej jest noc (magyarul nagyjából: Az éjszaka folytatódik) című könyvükben azt írták, a lengyel polgármester 22 zsidó menekültet játszott a nácik kezére.

A pert indító nőt, Filomena Leszczynskát egy Fundacja Reduta Dobrego Imienia – Polska Liga Przeciw Zniesławieniom (nagyjából: Kétségbe vont jó hírnév Alapítvány – Lengyel rágalmazásellenes liga) nevű szervezet támogatta, amelyet 2012-ben alapítottak „Lengyelország jó hírének védelme” érdekében. A szervezet szorosan köthető a lengyel populista-szélsőjobbos kormánypárthoz, a Jog és Igazságosság Pártjához. Az valószínűleg az alapítók cinizmusát jelzi, hogy a szervezet neve gyakorlatilag tükörfordítása a New York-i székhelyű Anti-Defamation League (ADL) nevű nemzetközi szervezet nevének, amelyet 1913-ban alapítottak éppen az antiszemitizmus megfékezése érdekében.

Maciej Swirski, a lengyel szervezet vezetője szerint a két történész munkája „minden lengyelre” káros, egyúttal kritizálta a „lengyelek felelősségét firtató akadémiai konszenzus kialakítására” tett kísérletüket. Michael Schudrich lengyelországi főrabbi, a BBC-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy a per a kutatók „megfélemlítésére” tett kísérlet. A néhai polgármester unokahúga a két történészt mintegy nyolcmillió forint megfizetésére is kötelezte volna, a bíróság azonban a kártérítési igényt nem hagyta jóvá.

(Kiemelt képünk ilusztráció. Lengyelország, Skierniewice, az ulica Henryka Sienkiewicza 2. elött zsidó rendőrök felügyelete alatt menetelő zsidó munkások. Fotó: Fortepan | Bogdan Celichowski)

 

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.