Veszélyben a karácsony az omikron miatt

Van, ahol tovább zárkóznak be, mint tervezték.

2021. december 15., 06:36

Szerző:

Újabb négy héttel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt novemberben ismét elrendelt korlátozásokat Hollandiában – jelentette be a miniszterelnök kedd este, írja az MTI. Mark Rutte a döntést elengedhetetlennek nevezte, és a kórházakra nehezedő terhekkel és a vírus új, omikron nevű variánsával indokolta.   

Az így január 14-ig érvényben lévő korlátozások értelmében az éttermek, kulturális terek, sportlétesítmények és üzletek – az áruházak kivételével – csak délután ötig lehetnek nyitva, és egy héttel előrehozzák az általános iskolákban szokásos karácsonyi szünetet is.

„Úgy tűnik, túl vagyunk a legújabb hullám csúcsán, de van okunk aggodalomra” 

– fogalmazott Rutte, rámutatva arra, hogy a regisztrált fertőzöttek száma továbbra is magas.   

Az országban korábban több tüntetést tartottak a lezárások ellen, a megmozdulások néhány helyen erőszakba torkolltak. A korlátozásokat a kormány november közepén vezette be ismét, miután rekordszámú fertőzést igazoltak. A baltimore-i Johns Hopkins kórház kedd reggeli adatai szerint a 17 milliós Hollandiában a járvány kezdete óta 2 948 969 fertőzöttet és 20 670 halálos áldozatot jegyeztek fel. Az elmúlt hét napban 100 ezer lakosra 655 igazolt fertőzött jutott.

(Kiemelt képünk illusztráció: Korcsolyázók a befagyott Prinsengracht csatornán Amszterdamban 2021. február 13-án. A koronavírus-járvány miatt az amszterdami hatógságok megkérték a helyi lakosokat, hogy a biztonságos távolság megtartása érdekében mindenki a lakása környékén korcsolyázzon. Fotó: MTI/EPA/ANP/Evert Elzinga)

 

 

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).