Hitlerhez hadonlította Putyint a lengyel államfő

Nem kell szóba állni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hiszen Adolf Hitler náci diktátorral sem tárgyaltak a második világháborúban – fejtette ki Andrzej Duda lengyel államfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

2022. június 9., 14:43

Szerző:

A jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa a Bild cím lapban közölt interjúban kiemelte, hogy meglepődve szemléli a német kancellár és a francia elnök által az orosz államfővel telefonon folytatott tárgyalások folyamatát. Mint mondta:

Olaf Scholz és Emmanuel Macron megbeszélései Vlagyimir Putyinnal nem vezetnek sehová, és csupán legitimálják az orosz hadsereg Ukrajnában elkövetett bűncselekményeiért felelős embert. 

Vlagyimir Putyin a felelős ezekért a bűncselekményekért, ő döntött Ukrajna megtámadásáról, az inváziós erők parancsnokai az ő irányítása alatt állnak – húzta alá Andrzej Duda. 

Emmanuel Macron azon minapi nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a háború utáni diplomáciai rendezés elősegítése érdekében nem szabad megalázó helyzetbe hozni Oroszországot, kiemelte: nem tud arról, hogy hasonló vélemény megfogalmazódott volna Adolf Hitlerrel kapcsolatban.  

„Beszélt bárki is így Adolf Hitlerrel a második világháború alatt? Mondta bárki is, hogy meg kell kímélni Adolf Hitlert az arcvesztéstől? Hogy úgy kell eljárnunk, hogy ne legyen megalázó Adolf Hitlernek? Én nem hallottam ilyen hangokat”

– fejtette ki a lengyel államfő. 

A többi között arról is szólt, hogy nem szabad törődni az atomfegyverek bevetéséről szóló moszkvai fenyegetésekkel. „Ha félünk az orosz atomfegyverektől, akkor azonnal meg kellene adnunk magunkat” – fogalmazott Andrzej Duda, hozzátéve:

„katasztrófához vezet, ha valaki megijed az orosz zsarolástól”. 

Azt is hangsúlyozta, hogy a háborút nem lehet az ukrán kormány feje fölött kötött megállapodással lezárni, és nem lehet szó olyan megegyezésről, amellyel Kijev nem ért egyet. 

A legjobb az lenne, ha az ukrán védelem olyan támogatást kapna, amellyel ki tudják szorítani az oroszokat a területükről. Arra a kérdésre, hogy ez a Krím-félszigetre is vonatkozik-e, azt mondta, hogy helyre kell állítani a nemzetközileg elismert politikai határokat, és helyre kell állítani az 1989 után Európában kialakított, mindenki által elismert és a nemzetközi jog elsőbbségén nyugvó rendet, amelyet Oroszország többször megsértett.

(Kiemelt képünk: Emberek sétálnak el Putyin-ellenes plakátok mellett a lengyelországi Varsóban 2022. március 21-én. Fotó: Annabelle Chih / NurPhoto / NurPhoto / AFP)