HIMARS-okat semmisítettek meg az oroszok

Megsemmisített az orosz hadsereg két amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőt a donyecki régióban lévő Kramatorszk város térségében – jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

2023. február 21., 21:21

Szerző:

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán a frontvonal mentén mintegy 410 fő volt, közülük a legtöbben, több mint kétszázan a Liman környékén, több mint 170-en pedig a Donyeck térségében folyó harcok során estek el. Beszámolt még egyebek között három harckocsi, valamint egy amerikai gyártmányú M777-es és két M101-es tarack, továbbá három lőszerraktár megsemmisítéséről.

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” sajtótisztje a RIA Novosztyi hírügynökséggel azt közölte, hogy az ukrán hadsereg kísérleteket tett az Artemivszk (Bahmut) körül az orosz erők által elvágott utánpótlási útvonalak felmentésére. Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők, ha nehezen is, de minden frontszakaszon előrenyomulnak.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója, ugyancsak a TASZSZ-nak úgy nyilatkozott, hogy az ukrán hatóságok az ellenőrzésük alatt álló Herszon városából erőszakkal evakuálják a lakosságot. Az állította, hogy a kitelepítés elsősorban az orvosokat érinti.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi támadást. A moszkvai védelmi tárca szerint az oroszországi Belgorod megyében két HIMARS- és két Tocska-U rakétát lőtt le a légvédelem.

(Kiemelt képünk: Az amerikai tengerészgyalogság a HIMARS rakétarendszer használata közben Camp Pendletonban, 2007. június 1. Fotó: US Marine Corps Lance CPL. Seth Maggard)