Hidegháborús helyzet, Csehország további orosz diplomatákat utasít ki

A Prágában dolgozó orosz diplomaták számát hozzáigazítjuk a jelenleg Moszkvában dolgozó cseh diplomaták számához - közölte Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter.

2021. április 22., 17:47

Szerző:

Csehország további orosz diplomatákat utasít ki Prágából, miután Oroszország nem teljesítette Prága azon követelését, hogy csütörtök délig engedélyezze a Moszkvából korábban kiutasított cseh diplomaták visszatérését munkahelyükre.

A cseh külügyminiszter szerint a döntés azonnal érvényes, és az orosz félnek május végéig kellene hazarendelnie a Prágában dolgozó diplomatáit. A cseh sajtó szerint a hétvégi kölcsönös kiutasítások után Prágának öt diplomatája van Moszkvában, míg Prágában mintegy hatvan orosz diplomata dolgozik – írta az MTI.

Az elmúlt hetekben több európai állam és az Egyesült Államok utasított ki orosz diplomatákat, válaszul az orosz fél is hasonló lépéseket tett. 

 

(Kiemelt kép: 168 Óra archív)

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.