Szerbiát letarolta a fegyverszekrényhiány

Bejelentette a kormány a fegyvertartás szigorítását, a szaküzletekben már a várólisták is hosszúak a fegyverszekrényekre. 

2023. május 16., 09:31

Szerző:

A teljes készletet eladták, hiszen senki sem készült arra, hogy ilyen mértékben nő meg az érdeklődés a fegyverszekrények iránt. A legtöbben a kisebb, pisztolyok tárolására alkalmas széfeket keresik, de sokan vásárolnak fegyverlakatot is – mondták a szaküzletek eladói a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS).

A május 3-ai iskolai lövöldözést követően a szerb kormány több intézkedést is kilátásba helyezett. Ezek között szerepel, hogy az ország minden iskolájában állandó rendőri felügyeletet vezetnek be, és megkezdik a büntetőjogi felelősségre vonhatóság alsó korhatárának a 14-ről 12 évre való csökkentését. Ez utóbbi azért merült fel, mert az iskolai ámokfutó még nem töltötte be a 14. életévét, így a szerb törvények értelmében nem büntethető. 

Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. A férfi beismerte tettét, azt mondta, meg akarta félemlíteni a környéken élőket.

Az ámokfutások után a kormány a fegyvertartási és -viselési törvény drákói szigorítását, az eddigi engedélyek felülvizsgálatát, valamint a lőterek ellenőrzését jelentette be. A törvénymódosítás szigorúbb orvosi vizsgálatokra, a pszichoaktív szerek gyakoribb ellenőrzésére, valamint arra is vonatkozik, hogy gyakrabban és alaposabban ellenőrzik, hogy az engedéllyel tartott fegyvereket a biztonsági előírásoknak megfelelően tárolják-e. A belügyminisztérium emellett a május 8. és június 8. közötti időszakra fegyverbeszolgáltatási amnesztiát jelentett be, vagyis ha valaki ez idő alatt adja le illegálisan tartott fegyvereit és lőszereit, semmilyen büntetésre nem kell számítania.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Tom Def/Unsplash)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.