Hiába tiltakoznak a környezetvédők, Brazília elsüllyesztené a repülőgép-hordozóját

Brazília az Atlanti-óceánon süllyesztené el kiszolgált repülőgép-hordozó hajóját. 

2023. február 3., 06:34

Szerző:

A brazil védelmi minisztérium és a haditengerészet szerdán közös közleményben tudatta, hogy rossz állapota miatt elkerülhetetlen a repülőgép-hordozó ellenőrzött elsüllyesztése. A hajótörzs rossz állapotára és a vontatással járó kockázatokra tekintettel kiemelték, ez az egyetlen dolog, amit tehetnek a Sao Paulóval.

Környezetvédő szervezetek élesen bírálták a tervet, rámutatva, hogy a 266 méter hosszú hajó azbeszttel, festékekkel és más mérgező anyagokkal szennyezett.

A brazil haditengerészet két hete közölte, hogy a hordozót az Atlanti-óceánon elvontatták. Hozzátette, hogy a Sao Paulo rossz állapota és a környezetszennyezés fokozott veszélye miatt nem hajózhat be a brazil felségvizekre, illetve kikötőkbe.

A Shipbreaking Platform nevű tengeri környezetvédő szervezet szerint a hajó szándékos elsüllyesztése egyet jelentene egy államilag elrendelt környezetkárosítással. A Robin Wood környezetvédő csoport pedig egy 30 ezer tonnás mérgező csomagnak nevezte a hajót.

A repülőgép-hordozó 37 éven át szolgált Foch néven a francia haditengerészetben. A hajót 2000-ben Brazília vásárolta meg és átnevezte Sao Paulóra.

Nemsokára azonban problémák léptek fel a hajón, miközben korszerűsítése túl drága lett volna. Brazília ezért úgy döntött, hogy megszabadul tőle. A hajót 2021 áprilisában a török Sök Denizcilik hajógyár vette meg bontásra. Azóta egy holland vontatóhajó kísérgeti a hajógyár költségére. A Sao Paulót azonban egyik kikötőbe sem engedték be, így a Sök Denizcilik azzal fenyegetett, hogy egyszerűen sorsára hagyja az Atlanti-óceánon. Brazília végül visszavette a Sao Paulót, de a latin-amerikai ország sem engedte be kikötőibe a veterán hajót.

(Kiemelt kép: a Sao Paulo repülőgép-hordozó Rio de Janeiro kikötőjében, 2010. február 20-án. Fotó: Joao Luiz Bulcao / Hans Lucas / Hans Lucas az AFP-n keresztül)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.