Hetekre eltűnt, most kiderült, Szibéria melyik büntetőtelepére szállították Navalnijt

Három hete nem lehetett tudni, hogy hol tartózkodik Alekszij Navalnij, de mostanra kiderült, hogy a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet büntetőtelepére helyezték át.

2023. december 25., 15:38

Szerző:

Navalnijt hétfőn már meg is látogatták az ügyvédei, közölte szóvivője, Kira Jarmisz. Navalnij a közlés szerint jól van, és a Harp nevű településen őrzik – írja a Reuters és a France24 alapján a Telex. Az ellenzéki vezetőnek egy héttel ezelőtt kellett volna megjelennie egy meghallgatáson, de oda nem érkezett meg, videóhíváson sem kapcsolódott, és már előtte sem kaptak híreket róla a hozzá közelállók.Ebből arra következtettek, hogy titokban átszállították a Moszkvától 100 kilométerre lévő fegyintézetből, vagy pedig olyan rossz állapotban van, hogy nem tudott a nyilvánosság elé állni. Az eltűnése oka lehetett Putyin választási kampányának elindítása is.

Miután Navalnij nem vett részt a bírósági meghallgatáson ügyvédei keresni kezdték, Jarmisz azt közölte, hogy közel kétszáz oroszországi előzetes letartóztatási központtal vették a fel a kapcsolatot, hogy a nyomára leljenek, de nem jártak akkor sikerrel. Jarmiszék december 5-én kaptak utoljára információt Navalnijról, majd egy nappal később megtagadták az ügyvédeitől, hogy meglátogassák a börtönben.

Már akkor megjelentek olyan szakértői vélemények, hogy Navalnij eltűnése hátterében az is állhat, hogy egy büntetőtelepre szállították át, és most mindez igazolódott is.

Ezek a transzportok általában hosszadalmasak és embertelenek, a vonatokon összezsúfolják a foglyokat. Az Amnesty Internationol ismeretei szerint a körülmények rosszabbak, mint egy cellában, nincs hely aludni, és nincs elég vécé sem.

(Kiemelt képünk: Alekszej Navalnij ellenzéki vezető videokapcsolaton a moszkvai városi bíróság egyik tárgyalótermében 2022. május 24-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)

 

Tegnap 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.