Oroszok által elhurcolt gyerekek térhetnek haza Ukrajnába

Akár húszezer elhurcolt gyerek lehet Oroszországban, többségük átnevelő iskolában van vagy azt mondják nekik, hogy Ukrajnában már nincs semmi, ahová hazatérhetnének.

2023. október 16., 16:55

Szerző:

Oroszország beleegyezett abba, hogy egy Katar által közvetített megállapodás keretében négy ukrán gyermeket visszaadjon a családjuknak – írja a BBC. Mindez egy kísérleti program része, amelynek célja, hogy több ezer, az orosz erők által elhurcolt gyermek térhessen haza Ukrajnába. Kijev szerint az Oroszországba vitt gyermekek száma jelenleg húszezer körül van, azonban ennél akár jóval többet is deportálhattak.

A négy gyermek hazatérését Katar szervezte meg és a tervek szerint hamarosan még több ukrán gyermek térhet haza, hasonló egyezség útján. 

A négy közül a legfiatalabb gyermek kétéves, a legidősebb 17 éves.

Az első hazatérő egy hétéves gyermek, aki pénteken már a nagymamájával lehetett, a másik három gyermek pedig várhatóan hétfőn vagy kedden érkezik Ukrajnába.

A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, őt és a gyermekjogi biztosát, Marija Lvova-Belovát pedig azzal vádolják, hogy jogellenesen deportáltak ukrán gyermekeket.

A BBC korábban megállapította, hogy az elhurcolt ukrán gyerekeknek gyakran azt mondták, hogy az országukban nincs már semmi, ahová visszatérhetnének, emellett „hazafias" orosz oktatásnak vetették alá őket.

Eddig körülbelül négyszáz ukrán gyermek tért vissza a hazájába. Moszkvai álláspont szerint valójában csak evakuáltak az ukrán kisgyerekeket annak érdekében, hogy megvédjék őket a veszélytől.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Pexels)

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának, de minden más eszközzel továbbra is támogatni fogja az orosz agresszió ellen védekező ukránokat – jelentette ki Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A dél-spanyolországi Andalúziában négy ember vesztette életét, akiket embercsempészek löktek a tengerbe egy motorcsónakról, majd elmenekültek – számolt be az esetről a hatóságok tájékoztatása alapján a spanyol sajtó csütörtökön.