Hawaii tűzvész: visszatérhettek a lakosok az elpusztult Lahainába

Hawaii Maui szigetén visszatérhettek a lakosok a keddi tűzben elpusztult történelmi városba, Lahainába pénteken, a szigeten kedden kitört tűzvészben legkevesebb 55 ember halt meg – közölték a hatóságok.

2023. augusztus 12., 07:29

Szerző:

Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fővárosaként a turisták körében is rendkívül népszerű volt, a szigetre látogató évi 2 millió ember 80 százaléka felkereste.

A környéken nyaraló turistákat a tűzvész miatt repülőgépekkel menekítették a szigetről, a nagy amerikai légitársaságok a gyors evakuáció érdekében rendkívüli menetrendet léptettek életbe.

Josh Green kormányzó csütörtökön a helyszínen úgy nyilatkozott, hogy a turisták körében népszerű településből alig maradt több parázsló romoknál, és ez az állam történetének legsúlyosabb természeti csapása; ezrek váltak hajléktalanná és mintegy ezer épület elpusztult.

„Mintha bombát dobtak volna le” – fogalmazott Green. A politikus szerint új Lahaina emelkedik majd ki a hamvakból, amelyet Maui a saját értékei szerint saját képére formál.

Az illetékesek attól tartanak, hogy a halottak száma tovább növekszik, ahogy a romokat átkutatják, és meghaladja Maui szigetének eddigi leghalálosabb természeti katasztrófája, az 1961-es szökőár által követelt 61 emberéletet.

A Hawaii szigetcsoporthoz tartozó Mauin kedden csaptak fel a lángok, amelyek egy közeli hurrikán erős széllökései miatt a száraz bozóton keresztül rendkívül gyorsan terjedtek. A szigeten tomboló három nagyobb kiterjedésű tűz közül az egyik érte el Lahaina városát, ahol a tűzvész sebességére jellemző volt, hogy sokan a tengerben kerestek menedéket a lángok elől. A mentésben az amerikai hadsereg is részt vett, a Pentagon a Nemzeti Gárda egységeit és légi járműveit küldte a helyszínre.

Joe Biden elnök még szerdán súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett, ami további forrásokat tesz elérhetővé a kármentesítésre, a romok átkutatására és újjáépítésre.

Vizsgálják a hatóságok válságkezelését

„Hivatalaim elkötelezettek amellett, hogy megértsék a tüzek előtt és alatt hozott döntéseket, és hogy az ellenőrzés eredményeit megosszák a nyilvánossággal” – közölte pénteken Anne Lopez, az amerikai Hawaii szigetcsoport főügyésze, miközben számos kérdés vetődött fel az esetleges mulasztásokkal kapcsolatban.

Többen felkészületlenséggel vádolják a hatóságokat.

A tűz esetén megszólalni hivatott szirénákat ugyan nem kapcsolták be, de riasztásokat küldtek a lakosok mobiltelefonjára, és ezeket a riasztásokat a rádióban és a televízióban is közvetítették – mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak Hawaii válságkezelésért felelős ügynökség szóvivője.

Több amerikai médium szerint a Maui megyei vészhelyzeti üzenetek áttekintése azt mutatja, hogy mire kedd reggel Lahaina közelében észlelték az első lángokat, a hatóságok erőit már lekötötte egy sokkal nagyobb tűz a sziget közepén fekvő Kulában.

Három tűzgóc, köztük a Lahaina melletti is, pénteken még mindig aktív volt a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigetén.

(Kiemelt képünkön légi felvételen a Hawaii nyugati részén, Maui szigetén, Lahainában pusztuló erdőtűz nyomán elpusztult épületek és házak láthatók 2023. augusztus 11-én. Fotó: SÉBASTIEN VUAGNAT / AFP)