Hatvanegy anarchista ellen emeltek vádat Atlantában

Rendőrség elleni erőszakos fellépés miatt egy radikális mozgalom 61 tagja ellen emeltek vádat Georgia államban – derül ki a szerdán nyilvánosságra hozott bírósági iratokból.

2023. szeptember 6., 08:23

Szerző:

A magát Stop Cop City-nek nevező mozgalom megvádolt tagjait az ügyészség militáns anarchistaként írta le. A szervezet az Egyesült Államokat elborító 2020 nyári, faji indíttatású tüntetések nyomán jött létre, és a hozzá csatlakozók erőszakos cselekményeket követtek el. A vádirat szerint a csoport tagjai bűnszervezetben követték el a terhükre rótt bűntetteket, ami súlyosbító tényezőnek számít. 

A Stop Cop City mozgalom eredetileg azért jött létre, hogy megakadályozza egy rendőrségi és tűzoltósági kiképzőközpont felépítését Atlanta körzetében. Az aktivisták szerint a létesítmény tovább erősíti a rendőrséget, az építkezés pedig környezetterheléssel jár. 

A vádirat számos esetet részletez, amikor a lazán szerveződő mozgalom tagjai bűncselekményeket követtek el. Megemlíti egy rendőrautó felgyújtását idén januárban, valamint a hatóság elleni erőszakos fellépést az építkezési területen, amikor 150 maszkos tiltakozó felgyújtotta az építési eszközöket is, majd egy közeli zenei fesztivál közönségében elvegyülve próbált eltűnni. 

A militáns anarchista szervezet tagjai közül többen már őrizetben vannak többek között belföldi terrorizmus vádjával. 

2020 nyarán a George Floyd halála után kibontakozó tiltakozáshullám az Egyesült Államok több nagyvárosában vált erőszakossá, a tüntetéseken pedig visszatérő követelés volt a rendőrség forrásainak megvonása.

(Kiemelt képünk: Tűzoltók oltják a Stop Cop City tüntetésén felgyújtott rendőrautót a Georgia állambeli Atlantában 2023. január 21-én. Több Fotó: Benjamin Hendren / Anadolu Agency / AFP)

Giorgia Meloni kormánya feltehetően még a mai napon elfogadja az a biztonsági rendeletet, aminek értelmében kiutasítják azokat a külföldieket, akik hamisan nyilatkoznak az életkorukról, hogy bekerülhessenek az Olaszországba kísérő nélkül érkező kiskorúaknak fenntartott védőrendszerbe.

 

2023. szeptember 27., 19:19

Mindenkinek tartózkodnia kellene az olyan nyilatkozatoktól, amelyek tovább fokozzák a migrációs nyomást Európában, ugyanis a menekültkvóták ismételt emlegetése csak megerősíti az embercsempészek üzleti modelljét – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bécsben.