Megnyílt a határátkelő Gáza és Egyiptom között

Súlyos sebesültek és kettős állampolgárok hagyhatják el a palesztin területet, ahol 15 magyar is tartózkodik.

2023. november 1., 11:18

Szerző:

Megnyílt a rafahi határátkelő Gáza és Egyiptom között – jelentette a nemzetközi sajtó. A palesztin területet több száz külföldi és kettős állampolgár, köztük 15 magyar is elhagyhatja Egyiptom felé, köztük legalább 80 súlyosan sérült ember.

Egyiptom egy ideiglenes kórházat épített fel a gázai határ közelében a sebesültek fogadására – közli a BBC nyomán az RTL. A határnál több százan várakoznak az átlépésre, valamint mentőautókat lehetett látni szerda reggel.

A Reuters értesülései szerint ötszáz külföldi útlevéllel rendelkező ember hagyhatja el Gázát Egyiptom felé. Szerda reggel nagyjából kétszáz várakoztak átlépésre a határ palesztin oldalán. A Reuters úgy tudja, hogy szerdán nem fog átjutni az ötszáz ember mindegyike. Az AFP francia hírügynökség négyszáz külföldi és kettős állampolgárról tud, akiket átengednek.

Szijjártó Péter október 23-án arról számolt be, hogy kormány azon dolgozik, hogy egy nemzetközi megállapodás keretében biztonságba lehessen helyezni a Gáza övezetben rekedt tizenöt magyar állampolgárt, akik között szülők és gyerekek is vannak.

(Kiemelt kép: egy újságíró kamerával rögzíti, amint egy férfi szamárkordéval áthalad az egyiptomi rafahi határátkelőn a Gázai övezet déli részén 2023. november 1-jén. Fotó: Mohammed ABED / AFP)