Hatalmas csalás történhetett a kongói elnökválasztáson

2019. január 15., 14:48

Szerző:

A Financial Times brit üzleti-politikai napilapnak sikerült megszereznie két, egymástól független és a hivatalos adatoktól jelentősen eltérő választási adathalmazt a Kongói Demokratikus Köztársaságban tartott elnökválasztásról, és az adatok összevetése alapján megállapította, hogy hatalmas csalás történhetett, és valójában nem Felix Tshisekedi, hanem Martin Fayulu nyerte az elnökválasztást.

Felix Tshisekedi
Fotó: Facebook

Az egyik adatbázist Martin Fayulu kampánystábjának egyik névtelenséget kérő szimpatizánsa adta át a lapnak, és 49 ezer sorban 62 716 elektronikus szavazógép adatait tartalmazza. Az adatok elemzésével az FT arra jutott, hogy

Fayulu a voksok 59,4 százalékát kapta, Tshisekedire pedig az emberek 19 százaléka szavazott.

Az FT megszerezte azt az adatbázist is, amelyre hivatkozva Fayulu és a kongói katolikus egyház is azt állította, hogy valójában Fayulu nyert, ő kapta a több voksot. Ez az adatbázis valamivel kisebb. Az adatokat a katolikus egyház 40 ezer megfigyelője gyűjtötte össze 28 733 szavazókörben, és a leadott voksok mintegy 43 százalékát fedi le. Ezek alapján Fayulu a szavazatok 62,8 százalékát szerezte meg.

Az FT statisztikai módszerekkel vetette össze egymással a két adatbázist, és arra jutott, hogy a két adatsor között a korrelációs együttható három induló politikus esetében 0,976 és 0,991 között mozog, sőt, egyikük esetében teljes egyezést mutat, vagyis a két egymástól függetlenül összeállított adatbázis szinte teljes mértékben alátámasztja egymást.

Az FT összegzése szerint Fayulu az ország 26 tartományából 19-ben győzött, összesen 9,3 millió szavazatot kapott, 3 millióval többet, mint amit a választási bizottság állít. Tshisekedi ezzel szemben 3 millió voksot kapott, 4,1 millióval kevesebbet, mint amiről a hatóságok beszámoltak. 

A kinshasai választási bizottság tagadja, hogy manipulálták az eredményeket. Fayulu közben az alkotmánybírósághoz fordult, ám az ellenzék a testület függetlenségét is megkérdőjelezi. Fayulu szerint a leköszönő Joseph Kabila elnök hatalmon lévő koalíciója Emmanuel Shadary indításával akarta megtartani a hatalmat, de amikor kiderült, hogy az emberek nem fogják megválasztani, utasították a választási bizottságot, hogy Tshisekedit hozzák ki győztesnek.

– Az adatok a 18,3 millió leadott szavazatból 15,7 milliót tükröznek, de a hiányzó adatok nem vezethettek más eredményre

– jegyzi meg a brit lap. A lap forrása az FT-nek azt mondta, hogy műszaki hibák miatt nem minden szavazógép adatai kerültek be az egyesített adatsorba. A lap az úgynevezett Benford-törvénnyel is összevetette az adatokat, ami a hamisított adatsorok kiszűrésének egyik eszköze a statisztikában, és arra jutott, hogy nem térnek el jelentős mértékben a törvénytől, ami azt támasztja alá, hogy hiteles, nem mesterségesen előállított adatbázisról van szó.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.