Túl sok állat – madárinfluenzás lett egy disznódelfin

A júniusban egy svéd tengerparton elpusztult disznódelfin madárinfluenza miatt halt meg. Ez az első, e cetfajnál azonosított eset a világon – közölte szerdán a Svéd Állatorvosi Intézet.

2022. augusztus 31., 14:05

Szerző:

„Tudomásunk szerint ez a világon az első megerősített madárinfluenzás eset, amely egy disznódelfint (más néven: barna delfin) érintett” – mondta Elina Thorsson, a területért felelős állatorvos. Valószínű, hogy a disznódelfin valamilyen módon kapcsolatba került fertőzött madarakkal - magyarázta a szakértő.

Június végén még élve találták meg a fiatal hímet Svédország nyugati partjainál. Az arra járók hiába próbálták visszajuttatni a mélyebb vizekbe, a kimerültségtől szenvedő állat még aznap este kimúlt. Azóta az elhullott disznódelfin több szervében is kimutatták a madárinfluenza H5N1 vírusát.
A fókákkal szemben, amelyeknél számos alkalommal mutattak ki madárinfluenza-vírussal összefüggő megbetegedéseket, a cetek esetében alig néhány esetben észleltek influenzavírust – húzta alá Thorsson.

A kutató hozzátette: más emlősöknél, például a vörös rókánál, a vidráknál, a hiúzoknál és a görényeknél viszont már kimutattak madárinfluenzás megbetegedést. Európa és Észak-Amerika a vadon élő madarakat sújtó madárinfluenza nagymértékű kitörésével néz szembe, amely korábban számos állattenyésztő telepet is megfertőzött.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: NOTIMEX/FOTO/ALEJANDRA RODRIGUEZ/ARM/ACE/ALEJANDRA RODRÍGUEZ / NOTIMEX / Notimex via AFP)

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.

2022. október 2., 10:43

Legalább huszonhatan meghaltak és tizenhatan súlyosan megsérültek, amikor felborult és egy tóba süllyedt egy zarándokokat szállító traktor India északi részén – közölték a helyi hatóságok.