Harminc órán át zajlott a tűzharc a terroristákkal

Harminc órán át tartó kegyetlen küzdelem után szombat éjfélre véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc a szomáliai főváros Hayat szállodájában, a biztonsági erők minden támadót megöltek, de 13 civil is meghalt, és legkevesebb negyvenen megsebesültek, közölték nevük elhallgatását kérő, magas rangú biztonsági és polgári tisztségviselők az AFP hírügynökséggel.

2022. augusztus 21., 09:33

Szerző:

 A közkedvelt szállodát az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab iszlamista milícia tagjai támadták meg és foglalták el pénteken. Robbantásokkal hatoltak be az épületbe. A terroristák számát az illetékesek nem közölték pontosan, de az AFP szerint legalább heten lehettek.

A kormányerők felvették a harcot a terroristákkal
 

Fültanúk szerint szombatra virradóan is több robbanás történt a szállodában, amikor a kormányerők megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcok során az épület nagy része megsemmisült - közölték már korábban. Vasárnap hajnalra kiderült, hogy a biztonsági erők is használtak robbanószert a magukat elsáncoló terroristák ellen. A nyilatkozó biztonsági tisztségviselő szerint át kell vizsgálniuk az épület megmaradt részét, mert elképzelhető, hogy van még bent robbanószer.

Azon túl, hogy az incidens sok civil halálos áldozattal is járt, a biztonsági erők az akció során több tucatnyi civilt - köztük gyerekeket - ki is tudtak menekíteni. Az al-Shabaab már rögtön ostromuk után jelentkezett, és közölte, hogy embereik támadták meg a szállót. Szóvivőjük, Abdiaziz Abu-Musab később azt állította a szervezet saját rádióján, hogy jelentős veszteséget okoztak a biztonsági erőknek.

 Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Shabaab merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban. A szálloda elleni támadás az első jelentősebb incidens Mogadishuban, amióta Haszán Sejk Mohamud új elnök májusban hatalomra került.

(Kiemelt kép: Biztonsági erők a terrortámadás helyszínén 2022 augusztus 20-án. Fotó: Abukar Mohamed Muhudin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.