Megérkezett a Hamász Moszkvába

Moszkvában tesznek látogatást a palesztin Hamász mozgalom képviselői – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2023. október 26., 19:44

Szerző:

„Elmondhatom és megerősíthetem, hogy az illető palesztin mozgalom (a Hamász) képviselői látogatáson tartózkodnak Moszkvában. Ami a kapcsolatfelvételt illeti, erről majd pótlólagosan tájékoztatjuk Önöket”

– mondta a diplomata. 

A TASZSZ hírügynökségnek a Hamász Telegram-csatornájára hivatkozó jelentése szerint a Musza Abu Marzuk, a palesztin szervezet politikai bizottságának tagja által vezetett küldöttséget Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja fogadta. Bogdanov korábban közölte, hogy Katarban megbeszélést folytatott a Hamász politikai vezetésével, és partnereivel megvitatta a palesztin mozgalom által fogva tartott túszok sorsát. 

Anatolij Viktorov Izraelben akkreditált orosz nagykövet azt mondta a Szolovjov LIVE médiacsatornán, hogy feltehetően három orosz-izraeli kettős állampolgárt tartanak fogva a Gázai övezetben. Korábban a Ynet izraeli portál izraeli kormányzati adatokra hivatkozva azt írta, hogy 138 Hamász-fogolynak van külföldi útlevele, köztük hatnak orosz papírjai vannak. 

Az izraeli külügyminisztérium szerdai közlése szerint szerint a konfliktusban 23 orosz állampolgársággal rendelkező áldozat vesztette életét. 

Zaharova a csütörtöki tájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország és a FÁK-országok mintegy ezer állampolgára kérte a Gázából való kimenekítését. Arról is beszélt, hogy Oroszország folytatja erőfeszítéseit a palesztin-izraeli konfliktus mielőbbi rendezése érdekében, és kapcsolatban áll a kulcsfontosságú regionális szereplőkkel. 

„Rendkívül aggasztónak tartjuk a régión kívüli országok katonai manővereit a Földközi-tenger keleti részén. Ezek a tényezők, különböző oldalak egyre erőteljesebben harcias retorikája mellett növelik annak kockázatát, hogy a konfliktus az egész régióra kiterjedő konfliktussá fokozódjék”

– mondta Zaharova.

„Ezzel kapcsolatban ismételten hangsúlyozzuk a mielőbbi tűzszünetnek, a humanitárius folyosók megnyitásának, az evakuálásoknak és a humanitárius segélyek Gázába való eljuttatásának szükségességét. Ismételten a fogva tartott túszok szabadon bocsátására szólítunk fel” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy „ezt a régóta tartó konfliktust nem lehet erőszakkal megoldani, és kizárólag politikai és diplomáciai eszközökkel, egy teljes körű tárgyalási folyamat elindításával lehet rendezni”. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön nem jelentette be Mahmúd Abbász palesztin elnök tervezett moszkvai látogatásának időpontját, de megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja majd, és a tárgyalások fő témája a közel-keleti helyzet lesz.

(Kiemelt képünk: Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő beszédet mond egy sajtótájékoztatón Moszkvában, Oroszországban 2021. január 28-án. Orosz Külügyminisztérium/Anadolu Agency/AFP)