Hamarosan megérkeznek Líbiába a magyar mentőcsapatok

Rövidesen megérkeznek Líbiába a magyar mentőcsapatok, hogy megkezdjék a kutató-életmentő expedíciót Derna kikötővárosában, ahol a soha nem látott vihar áttörte a tengert elválasztó gátakat és a beáramló víztömeg egész kerületeket sodort el – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

2023. szeptember 15., 09:51

Szerző:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek reggel a Facebook bejegyzésben úgy fogalmazott, hogy a tragédia óta folyamatos kapcsolatban állnak a líbiai hatóságokkal és a Külgazdasági és Külügyminisztérium 14 millió forintos keretösszeget biztosított annak érdekében, hogy 37 fővel és 3 kutyával meginduljanak a magyar mentőcsapatok a katasztrófa helyszínére.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjai Törökországon keresztül jutnak el Líbiába, így az illetékes török hatóságok és a magyar nagykövetség diplomatái együtt dolgoznak azon, hogy a magyarok minél előbb megkezdhessék az életmentést Derna városában – írta a miniszter.

A Daniel névre keresztelt vihar múlt hét vasárnap érte el az észak-afrikai országot. Az eddgi becslések szerint  a húszezret is elérheti a líbiai Dernát sújtó áradás halálos áldozatainak száma, az eltűntek számát 5-10 ezer közé becsüli több nemzetközi szervezet is 

(Kiemelt képünkön:DERNA, LÍBIA - SZEPTEMBER 14.: A Dániel vihar okozta árvízben megrongálódott épületek látványa a líbiai Dernában 2023. szeptember 14-én. Fotó: Hamza Al Ahmar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vlagyimir Putyin ellen tavaly óta elfogatóparancs van érvénybe, ami eléggé behatárolja azt, hogy az orosz elnök mely országokba látogathat el büntetlenül.