Magyarországra forrásmegvonás várhat a demokratikus szabályok megszegéséért

Hamarosan ítéletet hoz az Európai Bíróság a jogállamisági feltételről.

2022. január 26., 07:06

Szerző:

Januárban már biztosan nem születik meg az Európai Unió Bíróságának (EUB) ítélete arról, hogy lehet-e a közösségi támogatások megvonásával sújtani a jogállami normákat megszegő tagországokat – írja a Népszava. A lap értesülései szerint a jogállamisági feltételről szóló rendeletről februárban fog döntést hozni az EUB.

Abban az esetben, ha az EUB elutasítja azt magyar és a lengyel beadványt, amelyben azt kérik, hogy a jogállamisági mechanizmus töröljék el, akkor az előírások alkalmazásával megbízott Európai Bizottság elindíthatja az eljárást a közösség pénzügyi érdekeit és a jogállamiságot szisztematikusan sértő EU-országokkal szemben. A jogállamisági mechanizmus értelmében az EU pénzmegvonással sújthatja azokat az országokat, amelyek nem tartják be a demokratikus játékszabályokat. 

A mechanizmus például olyan esetekben lehet alkalmazni, amikor egy ország ügyészsége például nem tesz meg mindent a csalások és a korrupció leleplezésére, büntetésére. Az eljárás minden bizonnyal érinteni fogja Magyarországot és Lengyelországot is, hiszen számos bírálat és figyelmeztetés történt eddig is Brüsszel részéről. 

Maga Emmanuel Macron francia elnök is jelezte december 13-i budapesti látogatása során, hogy a jogállamisági mechanizmust még a francia elnökség alatt, azaz 2022 első félévében bevetik, programbeszédében pedig újra hitet tett a jogállamiság védelme mellett. A jogállamisági mechanizmus már egy éve hatályban van, alkalmazására eddig a vétófenyegetések miatt nem került sor. Abban az esetben, ha az EUB döntése értelmében összhangban van a közösségi joggal megindulhatnak az eljárások. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz az Európai Parlament plenáris ülésén, 2019. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP) 

Tegnap 21:59

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.