Hamarosan elkészül az Északi Áramlat-2, az oroszok kikerülték Ukrajnát

Az oroszok ezzel kiiktathatják Ukrajna tranzitország szerepét, és egyenes úton juttatnák el a gázt Európába.

2021. július 12., 11:18

Szerző:

Az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat-2 gázvezetékpár építése heteken belül befejeződik - jelentette be a vezetéket üzemeltető cég vezetője. Matthias Warning, a Handelsblatt német lapnak azt mondta, a munkálatok várhatóan augusztus végére befejeződnek – írja az MTI.

„A vezeték 98 százaléka már kész. A két vezetékből az egyik már teljesen elkészült, a másik vezetéknek mintegy 2 százalékát kell  még befejezni" – mondta az illetékes.

Az Északi Áramlat-2-t 9,5 milliárd euróért (közel 3377,5 milliárd forintért) építik, két új, együttesen évi 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővül a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlat-1. nyomvonala. A bővítés az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig  mintegy 1200 kilométer hosszan húzódik majd. 

Az új vezeték kiépítésével Oroszország elvileg kiiktathatja Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelhetné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát.

(Kiemelt kép: Az Északi Áramlat 2 gázvezeték csöveit pakolják egy hajóra Mukran kikötőjében 2021. június 1-jén. Fotó: Stefan Sauer / DPA/AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.