Észak-Koreában már halálra ítéltek egy fiatalt, mert nyugati médiaterméket csempészett

Társa „megúszta" egy életfogytiglannal.

2021. november 25., 10:03

Szerző:

Észak-Koreában halálra ítéltek egy férfit, aki a Netflix „Squid Game" című sorozatának másolatait csempészte és árulta az országban – írja a Radio Free Asia

Egy diák buktatta le a férfit, akit rajta kapta otthonában, amikor a világhírű sorozatot nézte. Ő életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, míg hat másik diákot 5 év kényszermunkára, a tanárokat és az iskolaigazgatókat pedig elbocsátották, és száműzetés vár rájuk, hogy távoli bányákban dolgozzanak. Velük szemben a csempészre pedig halálbüntetést szabtak ki. A férfi golyó általi halállal fogja végezni. 

A lap szerint a hét diák letartóztatása az első alkalom, hogy a kormány a „reakciós gondolkodás és kultúra felszámolásáról" szóló, nemrég elfogadott törvényt kiskorúakat érintő ügyben alkalmazza. A tavaly kihirdetett törvény szerint a kapitalista országokból, különösen Dél-Koreából és az Egyesült Államokból származó média nézése, tartása vagy terjesztése halálbüntetéssel jár.

 

(Kiemelt képünk: Ez a Netflix jóvoltából készült kép a dél-koreai "Squid Game" első évadának egyik jelenetét mutatja. - A polarizált társadalom disztópikus víziója, a Netflix sikersorozata, a "Squid Game" a feszes cselekményt, a társadalmi allegóriát és a kompromisszumok nélküli erőszakot ötvözi, hogy megteremtse a legújabb dél-koreai kulturális jelenséget, amely globális méretűvé vált.
A filmben Dél-Korea legelesettebbjei - köztük a mélyen eladósodott emberek, egy migráns munkás és egy észak-koreai disszidens - hagyományos gyermekjátékokban versenyeznek azért, hogy rejtélyes körülmények között 45,6 milliárd won (38 millió dollár) nyereményt nyerjenek. Fotó: A vesztes játékosokat pedig megölik. Fotó: YOUNGKYU PARK / Netflix / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.