Halálos halloween – Százhúsz embert tapostak halálra

Egy meg nem nevezett híresség felbukkanására lökdösődni kezdtek az emberek a halloween üneplésekor Szöulban.

2022. október 29., 21:59

Szerző:

Legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek szombaton a dél-koreai főváros, Szöul központjában a halloween-ünnepségek idején az egyik szűk utcán kitört lökdösődésben – közölte Csoj Szöng Pom, Jongszan kerület tűzoltóparancsnoka.

Elmondta, hogy a halottak száma még nőhet; az áldozatok nagy száma annak tudható be, hogy rengeteg ember sétált a halloween idején.. Dél-koreai vezetők közölték: akkor történhetett a szerencsétlenség, amikor a halloween-ünnepségre összegyűlt óriási tömeg betódult a Hamilton szállodához közeli szűk utcába, és az emberek a tolongásban agyontaposták egymást. 

Az országos tűzoltó hivatal és a belügyminisztérium korábban azt közölte, hogy mintegy ötven embernek állt le a szíve, százan pedig megsérültek helyi idő szerint vasárnapra virradóan. A tűzoltóság szóvivője szerint 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre. 

Helyi médiajelentések szerint

akkor kezdődött a tülekedés, amikor elterjed a tömegben, hogy egy közelebbről meg nem nevezett híresség látogatott a partinegyedbe. 

Jun Szok Jol elnök közleményt adott ki, amelyben felszólította az illetékeseket, hogy biztosítsák a sérültek gyors ellátását és ellenőrizzék az ünnepségek színhelyeit. Utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy gyorsan vonultassanak fel katasztrófavédelmi orvosi csapatokat, és biztosítsanak ágyakat a közeli kórházakban a sérültek ellátására. 

Helyi médiajelentések szerint mintegy százezer ember sétált az utcákon a halloween-ünnepségek idején, amelyek a legnagyobb szabásúak voltak a Covid-19-világjárvány kezdete óta.

(Kiemelt képünk: A legalább 120 halálos áldozatot követelő halloweeni tömegszerencsétlenség egyik áldozatának holttestét szállítják Szöulbvan 2022. október 30-án. Fotó: Jung Yeon-je / AFP)