Bloomberg: Háborúban menthetünk-e állatot emberélet kárára?

Felháborítja a közvéleményt, hogy Kabulból a hadsereg támogatásával kutyákat és cicákat evakuálnak.

2021. augusztus 29., 09:33

Szerző:

Az idő vészesen fogy, hiszen az Afganisztánt megszálló tálibok augusztus 31-ig adtak haladékot külföldi állampolgároknak az ország elhagyására. Ezekben a nehéz napokban az egykori tengerészgyalogos, Paul Farthing nem csak magára és embertársaira, hanem házi kedvencekre is gondolt: egy kabuli állatmenhelyről közel 200 kutya és macska kimenekítését szervezte meg az Egyesült Királyságba, méghozzá a brit kormány támogatása mellett.

Nem véletlen, hogy az Operation Ark (Bárka Hadművelet) néven elhíresült mentőakció sokakban felháborodást keltett, mert ezekben a nehéz órákban a hadsereg erőforrásokat pazarol állatok biztonságba helyezésére, miközben emberek az életükért, biztatóbb jövőjükért állnak sorban Kabul repülőterén. Ezzel kapcsolatban a Brit Hadsereget irányító Sir Nick Carter izzasztó kérdéseket kapott a BBC 4-es rádiócsatornájának reggeli műsorában. A tábornok szerint elsődlegesen embereket próbálnak evakuálni az országból, de hozzá kell tennie, hogy mindenkiért aggódnak, aki Afganisztánban nehéz helyzetbe került, nehéz idők ezek, amikor nehéz döntéseket kell meghozni.

Egy humanitárius katasztrófa kellős közepén a közösségi média felületeit is felrobbantotta a téma, pláne úgy, hogy korábban nem tapasztalt aktivitás és érdeklődés kísérte az akció lépéseit, amelyek fordulatosabbak voltak, mint egy hollywoodi akciófilm. A mintegy 140 kutyával és 40 cicával útra kelő menhely csapatot egy ellenőrző pontnál megállították, majd 15 fegyveres körbe vette az autójukat, egy puska pedig véletlenül eldördült, de senkinek sem esett baja. Miután folytatták útjukat, a reptér előtt ismét várakoztatták őket, noha korábban minden engedélyt megkaptak.

A nagy hőségben az állatok szenvedtek, vízzel permetezték őket, hogy ne pusztuljanak el. Farthing elkeseredésében a táliboktól kért biztonsági kíséretet addig a charter járatig, amelyhez Twitter bejegyzéseinek köszönhetően sikerült hozzájutnia és kibérelnie. A 2007 óta az afgán fővárosban élő állatvédő leszögezte, hogy az állatok a raktérben utaznak, így a dél-ázsiai országból majd az utastérben embereket is kimenekíthetnek. Érdekes, de kezdetben Ben Wallace brit védelmi miniszter elzárkózott a segítségnyújtástól, hogy aztán a Twitteren jelezze Farthingnak: ha hozza az állatait, találnak helyet a repülőjének.

Wallace pálfordulását egyes hírek szerint Boris Johnson feleségének, Carrie Johnsonnak köszönheti a kabuli kutya- és cicamentő csapat, de maga a miniszterelnök cáfolta ezt, mert nincs ráhatása a kimenekítésekre. Közben Joe Biden amerikai elnök a robbantások után változtatott a reptéri biztonsági szabályokon, így további nehézségekkel nézett szembe Farthing, de végül a védelmi minisztérium jelezte, hogy védenceik már a kijelölt gép fedélzetén vannak.

A Tory képviselő Tom Tugendhat megjegyezte, különleges erőforrásokat igényel egy ilyen project, mert nagyon nehéz bárkit bekísérni a reptérre, vagy épp kivinni onnan. „Erre a britek 200 kutya kedvéért egy csapat katonát állítottak szolgálatba, miközben a tolmácsomat és családját valószínűleg megölik.” A kedélyek nem csillapodnak, vélhetően felerősödnek a viták, hogy ilyen kiélezett helyzetben szabad-e egyáltalán figyelmet fordítani állatok mentésére.

(Kiemelt fotó: Pen Farthing az általa alapított kabuli állatmenhelyen, Kabulban (Afganisztán) az egyik befogadott kutyával. Fotó: Pen Farthing / Nowzad)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).