Háború: Ukrajna evakuál, az oroszok választanak

A kijevi hatóságok elrendelték a lakosság evakuálását Ukrajna északi részén. Oroszország közben nem csak háborúzik, hanem választ is. 

2024. március 16., 10:55

Szerző:

A háború újabb ukrajnai települések civil lakosságát fenyegeti, ezért  az ukrán katonai apparátus a lakosság evakuálása mellett döntött Szumi megye néhány településén, mivel az orosz csapatok folyamatosan ágyúzzák a területet. A beszámolók szerint 22 településről legalább 4500 embert telepítettek biztonságosabb térségbe – írja a Portfolio. Az elmúlt napok támadásaiban legalább hárman meghaltak és több sérült is van. 

A Sumy régió katonai igazgatása a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy az elmúlt három napban több mint 180 lakost evakuáltak a Velikopysarska közösség közelében, a határ mellett – írja a Reuters.  A napokban a térségben heves összecsapásokról számoltak be, amelyet egy Kreml-ellenes orosz felkelőcsoportnak tulajdonítanak. A beszámolók szerint az alakulatok behatoltak Oroszország területére, és ideiglenesen el is foglalták Kozinka település egy részét. A támadás jelentős károkat okozott. A több napig tartó akcióban a határvonalon többször is átlőttek, ennek köszönhető a fokozott figyelem.

Az orosz elnökválasztás sem zajlik simán a háború miatt 

Három napon át, vasárnapig tart az elnökválasztás Oroszországban. Az eredmény nem kétséges, hiszen Putyinnak nincs valódi ellenfele. Moszkvai idő szerint 22 óráig 36,11 százalékos volt a részvétel a szavazás első napján – közölte a RIA Novosztyi az orosz Központi Választási Bizottság adataira hivatkozva. Az oroszoknak vasárnap estig van lehetőségük leadniuk a szavazatukat. A 2018-as választáson 67 százalék feletti volt a részvétel, de akkor csak egy nap volt a voksolásra – írja az Index. 

A voksolás nem zajlik incidensek nélkül, több embert őrizetbe vettek a szavazóhelyiségekben elkövetett vandalizmus miatt a szavazás első napján – írta a BBC. Az állami média jelentése szerint több szavazóhelyen zöld festéket öntöttek az urnákba vagy felgyújtották azokat, de tűzijátékot is robbantottak a szavazóhelyiségekben. A Tass állami hírügynökség szerint a legtöbb incidenst Moszkvában, a dél-oroszországi Voronyezsben és az észak-kaukázusi Karacsáj-Cserkeszia régióban jelentették. Az egyik helyszíni videóban az látható, ahogy egy nő lángra lobbant egy urnát egy szentpétervári szavazókör közelében, de másutt is tűz ütött ki a szavazófülkékben.

A Hvg azt írja, hogy Moszkvában egy idősebb nőt vettek őrizetbe, mert fel akart gyújtani egy szavazóhelyiséget. Mint kiderült, a támadás nem érintette a szavazólapokat, a szavazás pedig tovább folytatódott az incidens után. Szentpéterváron egy fiatal nő Molotov-koktélt dobott egy szavazóhelyiségre, az észak-oroszországi Hanti-Manszi autonóm körzetben pedig szintén egy nő megpróbált felgyújtani egy szavazóurnát, valószínűleg ugyancsak Molotov-koktéllal. Később hasonló esetről számoltak be a moszkvai régióból is.

(Kiemelt képünkön: emberek egy digitális képernyő előtt, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök képe és egy idézet látható a Szövetségi Gyűléshez intézett legutóbbi beszédéből Szentpéterváron, 2024. március 14-én, ahol éppen elnökválasztás zajlik. Fotó: Olga MALTSEVA / AFP)