Gyorsan talpra állítaná a kulturális szektort az Európai Bizottság

A színházak, fesztiválok és cirkuszok gyors újraélesztéséhez szükséges pénzügyi alapok és eszközök rendelkezésre állnak – közölte az Európai Bizottság illetékes biztosa és Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, a Cirkusz Világszövetség nagykövete.

2021. április 17., 14:26

Szerző:

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament a tagállamokkal együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy válság által sújtotta szektorok – így a kulturális ágazatok: például színházak, fesztiválok, zeneművészeti előadók, cirkuszok – a lehető leggyorsabban talpra állhassanak a járvány után.

Erről a cirkuszi világnap alkalmából kiadott közös közleményében Mariya Gabriel, az EB innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosa, valamint Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, a Cirkusz Világszövetség nagykövete írt.

A kulturális szektor gyors magához térítéséhez a közlemény szerint a megfelelő pénzügyi alapok és eszközök rendelkezésre állnak. Az aláírók felidézik, hogy a cirkuszi világnap, „tudjuk, érezzük – a világjárvány miatt a legkevésbé sem ünnepi. A válság (...) kényszerűen karanténba zárta a művészetet.”

A cirkuszművészet minden formájával és évszázadokon átívelő történelmével együtt fontos része Európa kulturális örökségének. Ez a több mint 250 éves művészeti ág sok vihart, háborút és válságot átvészelt már, megőrizve felbecsülhetetlen kulturális és szociális értékeit – fogalmaztak az aláírók.

„Kevés olyan művészeti ágat ismerünk Európában, amely ennyi időn át képes volt megőrizni hagyományait, de képes volt a megújulásra is. Most is biztosak lehetünk abban, hogy legyen bármilyen erős is a vihar, a cirkuszi sátrak mindig rendíthetetlenül állni fognak” – olvasható a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Pixabay)  

 

06:46

Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.

A nyugdíjkorhatár szavazás nélküli áterőszakolása ellenére megnyerte a bizalmatlansági szavazást Emmanuel Macron kormánya hétfőn este.