Gyerekeket fejeznek le az iszlamista felkelők Mozambikban

Több mint 2500 embert öltek meg fegyveresek, 700 ezer mozambiki pedig elhagyni kényszerült otthonát az iszlamista felkelés 2017-es kezdete óta.

2021. március 16., 09:37

Szerző:

Tizenegy éves gyerekeket mészárolnak le iszlamista fegyveresek Mozambikban – írja a Save the Children elnevezésű segélyszervezet jelentéseire hivatkozva a BBC.

Az ország északi, Cabo Delgado nevű tartományának egyik lakója, egy édesanya azt mondta, tehetetlenül kellett figyelnie, hogy fiát megölik, közel ahhoz a helyhez, ahol a másik három gyerekével együtt bujkált.

A Save the Children több, lakóhelyét elhagyni kényszerülő családdal is beszélt, akik borzalmas jelenetekről számoltak be. Egy másik anya azt mondta, hogy fiát ugyancsak fegyveresek ölték meg.

Egy nő családjának megmaradt tagjaival egy másik faluba menekült, de néhány nappal később oda is behatoltak az iszlamisták.

A 2017-ben kezdődött mozambiki iszlamista felkelés során több mint 2500 embert öltek meg fegyveresek, 700 ezer mozambiki pedig elhagyni kényszerült otthonát.

 

Sok menekült sorsa az amúgy is szegény családok nagylelkűségén múlik, kiterjedt a víz- és élelmiszerhiány, illetve a közegészségügyi ellátás hiánya a térségben. A konfliktus súlyosbodása miatt az Egyesült Államok a minap katonai szakértőket küldött a mozambiki hadseregnek, hogy kiképezzék a katonákat a szélsőségesek elleni harcra.

A szélsőségesek tavaly augusztus óta tartják megszállás alatt Mocimboa de Praiai kikötővárost, és az elmúlt hónapokban több falut megtámadtak, ami miatt nem biztonságos az utazás közúton más településekre a válság sújtotta térségből, ahol még nem számolták fel teljesen a két évvel ezelőtti ciklon következményeit sem.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető iszlamisták szervezetét Mozambikban al-Shababnak hívják, de nem tudni arról, hogy lenne kapcsolata a Szomáliában tevékenykedő al-Shabaab terrorszervezettel, amely viszont az al-Kaidával működik együtt. A washingtoni kormány a múlt héten terrorszervezetnek minősítette, és szankciók széles körét vezette be ellene.

A konfliktus a természeti kincsekben gazdag területen robbant ki, ahol nagy földgázmezőket fedeztek fel, a Total francia energiavállalat pedig több millió dolláros befektetést tervez. Jogvédő szervezetek szerint a fegyveres konfliktusban érintett minden fél - a dzsihadista lázadók, a kormányerők és az őket helikopterrel ellátó dél-afrikai zsoldoscsoport - követett el háborús bűncselekményeket.

(Kiemelt képünk illusztráció: Andre Catueira | EPA)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.